Єдиною командою в об’єднаному чемпіонаті ВЮБЛ серед команд дівчат 2002-2003 року народження, яка ще не зазнала гіркоти поразки у цьому сезоні, став КСЛІ-Київ-Баскет.

На фініші першого етапу у столиці підопічні Олени Федченко розтрощили Чемпіон-Таврійську Зірку з Голої Пристані (Херсонська обл.) 129:19. Перемога з різницею у 110 очок свідчить про те, що команди перебувають на різних полюсах майстерності. На цьому тлі поєдинок між КСЛІ-Київ-Баскет і КДЮСШ-1 (Черкаси) виглядає боротьбою характерів (112:33 на користь киянок), ну а завершальна гра з Полтавською СДЮСШОР №2 (68:46 на користь господарок) – взагалі зразок непоступливості.

Своїм лідерством КСЛІ-Київ-Баскет демонструє налаштованість повернути чемпіонський титул, який попереднього сезону у дівчат Олени Федченко відібрав Рівне-ОСДЮСШОР (на той час рівненчанок очолював Валерій Жартун, який сьогодні керує командою Жіночої Суперліги Рівне-ОШВСМ). У чому секрет успіху київської команди? Можливо виступи у Вищій лізі дають той досвід, з яким можна без проблем обігрувати одноліток і на рік молодші команди у ВЮБЛ?

Олена Федченко, головний тренер КСЛІ-Київ-Баскет:

– Не скажу, що у нас не було проблем на першому етапі. Скажімо, у Переяслава ми виграли лише одне очко (70:69 у матчі першого туру). Та й з Дніпром у нас невелика різниця була, а візьміть останній матч першого етапу з Полтавою – 22 очка лише у них виграли.

– На тлі того, що ви обіграли Чемпіон-Таврійську Зірку 129-19, це свідчення запеклої боротьби.
– Ну, Таврійська Зірка – це окрема розмова. Не можу збагнути їхню спортивну мету. Це команда, яка просто бере участь у чемпіонаті. Щоб представляти свій регіон. Скільки разів на тиждень вони тренуються? Два рази, чи може раз на тиждень? Їх приїхало шість дівчат (на тур до Києва – ред.).

– А у вас завдання зовсім іншого характеру.
– Так, минулого чемпіонату чемпіонками стали дівчата з Рівного, Одеса (СДЮСШОР-2 ім. Літвака – ред.) була другою, а ми лише третіми. При тому, що позаминулого чемпіонату ми здобули золото. Тепер будемо старатися знову здобути титул, але м’яч круглий. Вже як вийде.

– У вас на провідних ролях в команді ті дівчата, які грали кубкові матчі з Динамо?
– Ось ці, які у Кубку грали. Нажаль, у нас Ростоцька травмована. А вона основна центрова була по 2002-му року. Вона травмована, прооперована. Подключаємо дівчат 2004-го року народження – Євгенію Путру, Віру Грималюк, Марію Шульгу.

– Ці дівчата у Вас постійно на виду в Інтернаті.
– На виду (посміхається – ред.), ми з ними добу проводимо разом.

– Ну, тоді за їхнє зростання у майстерності можна не хвилюватися.
– Я сподіваюся на це. Для цього ми і знаходимося у спортивному залі з ранку до вечора. А там подивимося.

Перший етап об’єднаного чемпіонату ВЮБЛ (дівчата 2002/2003) закінчиться 29 листопада у Харкові (там грає інша частина учасників змагань). Потім 12 учасників згідно свого турнірного положення буде розподілено на вищу і нижчу шістки і вони продовжать боротьбу у чемпіонаті. Фінальний етап (розіграш медалей) передбачає боротьбу за нагороди між командами вищої шістки і двома найкращими представниками нижчої шістки.
Турнірна таблиця