Поки жіноча команда «Київ-Баскета» знаходиться на тижневому відпочинку, ми поспілкувалися з Головним тренером Володимиром Холоповим щодо підсумків першої половини поточного сезону. Читайте про ціну відновлення фізичного стану після карантину, поразку у іграх з «Прометеєм», принциповість матчів з «Динамо» та підготовку до кваліфікації Олімпійських ігор у нашому інтерв’ю.

– На момент проведення останнього інтерв’ю вся жіноча команда знаходилася на карантині, більшість дівчат перехворіли на COVID-19. Чи важко далося відновлення форми після карантину та чи вплинуло це на подальші виступи команди у змаганнях?

– Сказати, що це далося нам важко – нічого не сказати. Як тренер, я навіть не очікував таких наслідків після хвороби. Команду не можна було впізнати за фізичними кондиціями. … Є велика різниця між тим, коли із складу випадає один/два/три гравці, але тренувальний процес триває, і триває навіть тоді, коли водночас випадає десять гравців. Відновитися та повернутися до колишніх кондицій після цього було дуже непросто. Ми не могли давати ті ж самі фізичні навантаження, тому що гравець був не здатний їх винести.

Також кожна гра стає стресом, тому що команда, яка нещодавно грала 40 хвилин у пресингу, стала не здатна повернутися до швидкого захисту і стати у правильну розстановку, тому що просто не встигає, це дуже важко. Все було відпрацьовано, розставлено, працювало, як годинник, і потім зруйнувалося за два тижні. Така ситуація, такі наслідки COVID-19 були для нашої команди.

– Як дівчата почуваються зараз?

– Після карантину минув місяць, і на сьогоднішній день ситуація значно краще. На цьому тижні кілька днів поспіль команда проходила повне медичне обстеження, зокрема серцевих м’язів та тестування фізичних кондицій. Результати помітно покращуються, відповідно до них ми вже внесли корективи у план тренувань, нарешті можемо збільшувати навантаження та активно готуватися до січневих матчів.

– Сезон 2020/2021 почався для команди досить успішно. Пізніше картину зіпсували результати матчів з «Прометеєм». Як команда поставилася до цієї поразки? І які основні фактори, на ваш погляд, вплинули на фінальний результат? Чи став COVID одним з них?

– Щодо COVID – безумовно та однозначно. Після того, як ми вийшли з карантину, за наступні два тижні ми зіграли шість матчів, при тому важливих матчів (Івано-Франківськ, «Прометей», «Динамо»), чотири з них на виїзді. На той час, у тому стані, ми не були здатні грати з «Прометеєм» на рівних. Вони також були у цій непростій ситуації, також хворіли, але на два місяці раніше за нас, деякі і зараз хворіють. Але я кажу зараз про нашу команду: на той момент ми не були готові до того темпу, до тих навантажень. Фізична складова є базою, на якій будується все інше. Якщо твоя база похитнулася, падає відсоток влучень, зникає боротьба на підборі, постановка у захисті, зникає майже все, тому що фізична підготовка – це платформа, це база.

Навіть після перемоги над Вінницею я залишився незадоволеним: на момент матчів ми все ще були далекі від того рівня, на якому знаходилися на момент початку карантину. Дівчат подбіний стан речей лише додатково мотивував. Ніхто не хотів програвати, тим паче з великим відривом. Вони намагалися,  але старань замало: потрібна баскетбольна форма, яка знову ж вистроюється на фізичній базі, про яку ми вже говорили.

– Ще одна команда, яка має особливе значення серед списку суперників «Київ-Баскета» – це «Динамо». Крайнє столичне дербі на домашньому паркеті видалося важким і емоційним. Володимир Рижов, головний тренер команди суперника, покинув майданчик під час першого матчу, не витримав напруження. Наскільки важкою стала перемога для «Київ-Баскета»? І чи є команда «Динамо» принциповим суперником, враховуючи те, що це також столичний клуб?

– Матчі з «Динамо» для нас завжди принципові, і завжди проходять непросто, у якому би складі вони не грали. Зараз «Динамо» має хороших легіонерок, які забивають близько 70% від загальної кількості очок за матч. Нам завжди грається з «Динамо» важко, тому я зразу після гри подякував дівчатам за те, що вони знайшли у собі сили та, не побоюся цього слова, мужність, щоб перемогти. Гра була важкою, ми трималися до останнього, за рахунок того, що в нас був гарний відсоток влучання трьох-очкових кидків, що ми були у домашньому залі, не на виїзді, як з «Прометеєм», вони грали зону і віддали нам атаку з периметру, яку ми реалізували – все це зумовило хід гри.

– «Київ-Баскет», «Прометей» та «Динамо» наразі є лідерами турнірної таблиці регулярного чемпіонату. Як ви оцінюєте шанси «Київ-Баскета» на перемогу у Суперлізі?

– Казати про шанси дуже рано. У цьому сезоні все дуже непередбачувано. Нажаль, всі дуже залежні від ситуації з пандемією. В нас є гравці, які ще не перехворіли, у інших командах також, це ризик. Безумовно нинішнім лідером є «Прометей», але у той же час, вони ще не грали з «Динамо»: наразі цей матч перенесено знову через випадок з COVID у команді «Динамо», «Прометей» це підтримав. Як буде далі, ніхто не знає, ніхто не може спрогнозувати.

Які цілі окрім перемоги у регулярному чемпіонаті ви ставите перед командою на сезон? Чому, у зв’язку з цими цілями, приділяється більше уваги у тренувальному процесі?

– Цілі не змінюються із року в рік, змінилася тільки ситуація. Найважливіше для нас зараз, щоб гравці були здорові та повноцінно тренувалися, були у гарних кондиціях. Так, одна з основних нинішніх задач – перемога у регулярному чемпіонаті України. Окрім цього, «Київ-Баскет», як і «Прометей», є одною з базових команд, в якій зібрані потенційні гравці для формування національної збірної з баскетболу 3х3. Ця збірна має взяти участь у кваліфікації до Олімпійських ігор.

Пізніше, як і у минулому році, будемо додавати окремі тренування, присвячені саме грі 3х3, щоб підтримувати ігрові навики у цьому форматі. Олімпійська кваліфікація буде не просто складною, а архіскладною: у складі нашої групи Японія (господарка чемпіонату), дуже сильна Австралія – це тільки для виходу із групи, а ще є збірна Франції, Угорщини (чемпіонки  Європи). Тож, задачі найсерйозніші на всіх фронтах, починаючи з чемпіонату і закінчуючи національною збірною. Незважаючи на ситуацію, задачі в нас незмінні і планка дуже висока.

Нагадаємо, що жіноча команда «Київ-Баскета» завершила 2020 рік переможною серією над «Вінницькими блискавками», вигравши останній матч із рекордною різницею у 85 очок (114-29). В активі жовто-чорних 14 перемог у 16 поєдинках.