Головний тренер жіночої команди БК Київ-Баскет Володимир Холопов розповів про те, як готуватимуться чемпіонки України до нового сезону, про зміни у команді і поділився своїми очікуваннями від прийдешнього чемпіонату

– Цілі команди на сезон? Чи плануєте участь у міжнародних змаганнях? Можливо Балтійській Лізі?
– Цілі ті самі, що і минулого сезону, найвищі: виграти Чемпіонат та Кубок України. На жаль, у цьому році ми у міжнародних змаганнях не беремо участі, але знаємо, що у подальших планах є участь у єврокубках. Які зміни у складі? Віта Горобець – одна із минулорічних лідерів, перейшла до Белфіус Намур Капітал, найтитулованішого клубу Бельгії. Так, у нас будуть зміни у складі, хоча нам вдалося зберегти більшу частину граців. Із новеньких, то до нас приєдналась Євгенія Спітковська, вона вирішила повернутись у великий баскетбол. Вікторія Кондусь,котра провела минулий сезон у Польщі,та Олена Бойко (минулий сезон “Динамо-НПУ” – ред.) виявили бажання стати частиною нашої команди.

– Чого чекаєте від “новеньких”?Що вони можуть внести до загальної картинки гри ?
– Ну, малюнок гри створюється залежно від гравців. Я з цими гравцями вже працював раніше. І з Кондусь працював у БК “Авангард” та й у збірній 3х3, де також зараз перебуває і Бойко. То ж я добре знаю сильні та слабі сторони цих гравчинь. Вікторія – хороший снайпер, безумовно є моменти над якими необхідно багато працювати , але вважаю, що з її появою ми маємо значно додати у наборі очок. Олена Бойко – мобільний швидкий четвертий номер також з гарним триочковим кидком, непогано бореться під щитами. Та все одно треба багато працювати, працювати на перспективу. В будь якому випадку зараз такі часи, коли отримати готового гравця доволі складно. Із ними треба багато, дуже багато, працювати, це не тільки для клубу потрібно, в першу чергу, це необхідно для самого гравця.

– До речі про Збірні, ваша команда U-23 з баскетболу 3х3 ще має попереду чимало змагань. Чи не важко буде поєднувати початок тренувань у Київ-Баскеті, і роботу із U-23?
– Дуже важко втримати цей баланс, адже U-23,- це команда, яка має зіграти ще 2 тури Ліги націй в угорському Дебрецені наприкінці серпня. І якщо ми втримаємося зараз на третьому місці у рейтингу, матимемо шанс потрапити на фінальну частину Ліги Націй в Індії 22 вересня. Потім з 3 по 7 жовтня в Китаї відбудеться Чемпіонат Світу. Варто розуміти, що сьогодні саме U-23 дає максимальне заванатаження як для тренера. Безумовно, як для тренера Національної Збірної 3х3 , головний старт для мене є Чемпіонат Європи у Румунії, який відбудеться 14-16 вересня.

– Як у такому режимі поєднати підготовку команди в клубі і роботу в Збірних Вам та гравцям?
– Так із Київ-Баскета ряд граців залучено до Національної Збірної та U-23, але ж в команді Київ-Баскета не 4 граці, іх значно більше, тому є із ким працювати і кому працювати. Є асистент Інна Кочубей, яка приступить до виконання своїх обов’язків, після 20 вересня, бо раніше буде задіяна у роботі з Національною Збірною. Вона буде тренувати і готувати команду Київ-Баскет за планом, який ми разом підготуємо. Всі наші тренери та чимало гравчинь задіяні в Збірних. Таким чином у Київ-Баскета буде зовсім небагато часу, щоб потренуватися всім складом, коли інші команди жіночої суперліги вже з літа разом готуються до нового сезону.

– На вашу думку, чи не дасть це певної переваги нашим супеницям?

– Я не думаю, що це дасть комусь перевагу над нами, тому що наші гравці виступають у збірних, адже це команди, де зібрані кращі з кращих, там максимально конкурентне середовище: боротьба за місце, боротьба за потрапляння в склад, – що завжди було гарним стимулом для гравця. Так, деякі гравці будуть тренуватися не з командою клубу, проте вони будуть в гарній формі, і впевнений на 100%, що ці змагання, в яких гратимуть наші збірні, дадуть гарний поштовх у розвитку граців, додадуть впевненості у своїх силах. Індивідуально вони будуть більш готові до сезону, а поставити командну тактику в нападі і захисті хоч і буде важко, але я впевнений, що ми зробимо абсолютно все для того, аби в мінімальний термін підготуватись до нового сезону.

– Чи очікуєте у новому сезоні більш гострої боротьби і посилення інтриги у Жіночій Суперлізі?
– Команда Рівного буде намагатися досятги більшого в порівнянні з минулим сезоном. Знаю,що Сергій Ліщук (президент клубу БК Рівне – ред.) налаштований на те, щоб команда боролась за чемпіонство. Команда Динамо буде підсилюватись, вони мають можливість взяти легіонерів, тому цього слід чекати. ІнтерХім-СДЮСШОР на сьогодні має сильний склад, безумовно одеситки будуть боротись за медалі. Дівчата з команди Бердянська дорослішають, стають більш впевненими у собі, більш нахабними, в спортивному сприйнятті цього слова. Команда зі Львова може бути дуже цікава в цьому році, там є хороші центрові. Я думаю, що чемпіонат буде сильніший, цікавий для глядача.