Віце-чемпіонки України – столичний «Київ-Баскет» – наразі знаходяться в стадії активної підготовки до нового сезону в жіночій Суперлізі. Команда Володимира Холопова за прикладом чоловічої команди суттєво оновила склад, а кількість легіонерок у колективі зросла.

Наша клубна пресслужба поспілкувалася з головним тренером жіночої команди та детальніше розпитала про підготовку жовто-чорних до найбільш конкурентного сезону за останні роки.

«Цього року чемпіонат точно буде відрізнятися від попередніх»

— Як оціните міжсезоння-2021?

— Останнім часом ці літні відрізки проходять для нас в схожому ключі. Ряд гравців залишає «Київ-Баскет»: в минулому році дівчата переважно перебиралися в «Прометей», нині  – в столичний «Будівельник». Але святе місце порожнім не буває, тому за рахунок селекції, вважаю, непогано укомплектувалися, компенсувавши кадрові втрати. Перш за все, зберегли ряд молодих баскетболісток, які працюють з командою вже не один рік. У компанію до них підписали перспективних Владу Газалову і Аню Сугак.

Зберегли кількох виконавиць, з якими дуже хотіли працювати далі. А також залишили капітана Аню Ольховик, яка залишається однією з найбільш досвідчених спортсменок не тільки в «Київ-Баскеті», а й в усій українській лізі. Нарешті, ми підписали центрову найвищого рівня Таїсію Удоденко, з якою я працював в національній збірній, а також підсилилися трьома американськими легіонерками.

Щодо іноземок скажу так: селекція  – складний і кропіткий процес, який вимагає великих часових витрат. Переглянули велику кількість баскетболісток (нам пропонували різних гравців і за різні гроші), але зупинилися саме на цих дівчатах. У кожної є своя родзинка, сильні сторони, які, сподіваюся, вони продемонструють.

І ще важливо розуміти наступне. Цього року чемпіонат точно буде відрізнятися від попередніх. На жаль, останніми роками першості країни не вистачало сильних легіонерок, не відчувалося гострої конкуренції. Були, безумовно, лідери і аутсайдери, але навіть усередині цих груп існував вододіл.

Зараз же додався непогано укомплектований «Будівельник», дуже сильну селекцію провів «Прометей», з підписанням Аріни Білоцерківської і поверненням Олесі Малашенко посилився одеський «Інтерхім». Упевнений, що і київське «Динамо» не відстане від інших. Та й Рівне разом з Івано-Франківськом та Бердянськом напевно зміцняться, тим більше що кількість легіонерів в розіграші-2021/22 збільшено  – чотири в складі, три на майданчику. Так що буде складно, але цікаво.

«Централізованої і рівномірної підготовки у нас не вийшло»

— Яку ігрову систему бачите для команди оптимальною? 

— Я є прихильником дисципліни на паркеті. Ми не можемо робити якісь божевільні вчинки: все, що відбувається на майданчику, має бути очікувано і зрозуміло для партнерів. Точно не відмовимося від комбінаційної гри, де на чільне місце поставимо сильні сторони дівчат. Не просто відкрив книжку, почитав і замалював комбінацію – вміння гравців в пріоритеті.

Будемо грати активно за рахунок того, що в команді з’явилася швидка розігруюча Тайлер Дір, їй до пари юна Даша Дубнюк. У минулому році нам динаміки не вистачало. Зараз же є швидкісні перші номери  – і це додає варіативності в постановці гри. Однозначно більш швидкісним стануть прорив і ранній напад. Це сучасна гра, спробуємо її поставити команді. Вірю, що все вийде.

— Які нюанси відзначите в підготовці команди?

— Дівчата працюють з 16 серпня. На жаль, не міг брати участь у всіх тренуваннях, оскільки був зайнятий в національній та U-23 збірних з баскетболу 3х3. Зазначу, що кілька гравців нашого клубу були задіяні в тренінг-кемпі до цих змагань, а Наташа Цюбик і Аня Ольховик взагалі потрапили до складу на континентальний форум. Тому централізованої і рівномірної підготовки у нас не вийшло.

Проте тренувальний процес поставлений професійно. За ним стежив і продовжує стежити мій асистент Володимир Решетніков, який змінив на цій посаді ролі Інну Кочубей  –  вона очолила «Будівельник». Залучили молодого хлопця, на мій погляд, дуже розумного і перспективного. Ми з ним зустрічалися і детально проговорили план підготовки: над чим потрібно працювати в кожен період, на що звернути особливу увагу.

Маю повну інформацію, як проходить кожне заняття, як хто тренується, оскільки важливо, щоб асистент і головний тренер працювали на одній хвилі. Тут немає контролю або недовіри  –  є загальна думка, дорадчий голос. З 14-го вересня ми розпочали фінальну фазою підготовки «Київ-Баскета» безпосередньо перед початком чемпіонату, який намічений на 25-26 вересня  – стартуємо домашнім матчем з «Інтерхімом».