Головний тренер Київ-Баскета і жіночої збірної України 3х3 Володимир Холопов розповів про виступи своїх підопічних у Мінську. Збірна України, повністю сфомована з гравців Київ-Баскета, двома складами переможно зіграла зі збірною Білорусі.

– Я безумовно задоволений і організацією турніру і змістом гри нашої команди. Мені вдалося переглянути гру збірної у різних варіантах складу. У перший день ми виграли одним складом, наступного дня змінили його. Усі гравці добре себе проявили для цього часу підготовки. Я сподіваюся, що ми будемо ще додавати і прогресувати. І Білорусі ми грали з основною збірною, яка увійшла до Топ-8 на останньому чемпіонаті Європи. Яка, до речі, обіграла у своїй підгрупі збірну Латвії, що пізніше зупинила нас у стикових матчах. Ми грали доволі непогано і сподіваюся будемо прогресувати. Робимо усе для того, щоб підійти у гарній формі і в оптимальних кондиціях до початку передолімпійської кваліфікації.

– У Вас є кілька варіантів складу, чи має місце взаємозамінність гравців?
– Безумовно. Фактично ми готуємося двома складами. Федеоації баскетболу України вдалося зібрати найкращих. Тобто у нас є вісім гравців. Усі вони амбітні, є конкуренція за місце у складі. І це є додатковою рушійною силою у нашій підготовці.

– Чи можна, скажімо, вважати лідером роздягальні Анну Рульову, яка має великий досвід успішної гри у 3х3?
– Практично усі гравці – високого класу і пройшли гарну школу гри 3х3. Я не кажу за Вероніку Любінець, яка брала участь тільки у відбірному турнірі на чемпіонат Європи, я не кажу про Дар’ю Дубнюк, 17-тирічну перспективну дівчину, якій треба старатися і яку треба награвати, щоб вона прогресувала і далі. А решта – це і заслужені майстри спорту, що здобули цей статус саме в 3х3: Даша Завидна, Анна Рульова, Кристина Філевич, і майстри спорту міжнародного класу Вікторія Кондусь, Анна Ольховик. Віка Горобець поке не має звання. Але це поки що (посміхається – ред.).

– Той факт, що базовим клубом збірної України є Київ-Баскет, сприяє підготовці?
– В цьому і полягає уся «фішка». Що Київ-Баскет є базовою командою для підготовки. І вже сьогодні можу з впевненістю засвідчити, що це було вірним рішенням. Бо я маю з чим порівнювати – візьмемо наприклад якість гри збірної Білорусі і нашої збірної. У збірній Білорусі гравці розкидані по Європі, грають у різних командах і зібралися на короткочасні збори. А ми готуємося посилено вже починаючи з листопада. Я розраховую, що цей чинник допоможе нам вдало виступити в Індії у березні.

– Віта Горобець, яка нещодавно повернулася до Київ-Баскета, швидко знайшла спільну мову з дівчатами?
– Для неї усі гравці – подруги, з якими вона раніше грала у ТІМ СКУФі, потім у Київ-Баскеті. І зараз продовжує підготовку.

– Чи можете оцінити наші шанси у кваліфікації, вони підвищилися після успішних ігор у Мінську?
– Не хочу оцінювати шанси. Це справа невдячна. Я знаю, що ми зробимо усе можливе, щоб добре підготуватися і добре зіграти у кваліфікації. Знаю, що усі дівчата прагнуть пробитися на Олімпійські Ігри.

– Кому з суперників по підгрупі віддаєте перевагу?
– У групі безумовними фаворитками є Австралія та Японія. Це чемпіонки Азії минулого року і фіналістки чемпіонату Азії. Це кращі команди. А Японія ще й господарка Олімпіади.
Конкуренція серйозна. Буде дуже непросто, але ми зробимо усе можливе і не можливе! Врахуйте, що ці команди абсолютно різні за своїм стилем гри. Японки швидкі, з гарним кидком здалеку. Вони не такі високі, але за рахунок своєї швидкості компенсують усі недоліки. Австралійки – атлетичні дівчата. Вони є представницями американської школи, дуже витривалі, грають на високому рівні. Для розуміння, вони без проблем обіграли сильну збірну Франції. З Японією ми зустрічалися на турі Жіночої ліги 3х3, поступилися їм у Піднебесній. Команду бачили. Готуємося, нема проблем з відеоматеріалами, усе оброблено, скаутінг по цим командам готовий. Та й по іншим суперникам – збірним Туркменістану та Ірану.

– Два слова по цих суперниках?
– Гарні команди. У таких заганнях не беруть участь посередні збірні. Сильні суперники, але вони нам по силах. А Японія і Австралія – більш серйозні конкуренти.