Минулими вихідними «Київ-Баскет» завдав першої поразки в історії «Прометея» в жіночій Суперлізі (99:88). Жовто-чорні перервали 45-матчову виграшну серію чинних чемпіонок та виграли першу очну зустріч після семи поразок.

Першим тренером жіночої Суперліги, який обіграв «Прометей», став Володимир Холопов. Ми привітали наставника нашого клубу з історичним успіхом та розпитали про обставини, які супроводжували перемогу.

— Володимире Михайловичу, відчули себе разом із командою героями дня хоча б трохи?

— Абсолютно ні. А що ми такого зробили: взяли чемпіонат чи виграли щось серйозне? Приємно, звісно, ​​що завдали «Прометею» першої поразки в історії українського баскетболу. Але хотілося, щоб за підсумками вікенду їх було дві.

— З тактичної точки зору, за рахунок чого вдалося подолати «Прометей» ?

— Нічого особливого в цій площині не виділив би. «Київ-Баскет» провів таку гру, яку ставимо дівчатам. Спочатку бачили, в якому ключі має розвиватися команда, і цю стилістику прищеплювали. Приємно, що задумки втілюються у життя.

А ось на що справді звернув би увагу, то це на настрій та зарядженість дівчат. Вони хотіли перемогти, рвалися у бій, весь матч провели, як то кажуть, серцем. Кожна наша баскетболістка старалася — і це окупилося. Могли, до речі, і повторний матч залишити за собою: там за сто секунд до сирени різниця становила лише чотири очки. При цьому атака залишалася за нами. Але невдало розпорядилися м’ячем, припустилися необов’язкових помилок, після чого суперник жорстоко покарав. Хоча Холмс і Аткінс на той момент перебували на волосині від «фол-ауту» – відпрацюй ми відрізок трохи інакше, і зустріч розгорнулася б на нашу користь.

— Як налаштовували дівчат на ці матчі?

— Із легіонерками все просто. Вони рвуться додому на різдвяні канікули. Тому пообіцяв дати їм відпустку, якщо здобудуть перемогу над «Прометеєм». Місцеві виконавиці на такого суперника завжди налаштовуються по-особливому, тому тут навіть додаткових «бонусів» не треба було.

— Кого б виділили у складі команди у переможній зустрічі?

— Окремо нікого не буду хвалити. Весь вікенд ми виглядали як єдине ціле, де дівчата реально билися один за одного. Наприклад, баскетболістки, які сиділи на лавці, постійно підтримували п’ятірку на паркеті — кричали, аплодували, підбадьорювали після помилок. А коли траплялися заміни, було неважливо, скільки людей проводить у справі — дві хвилини, п’ять чи сім. Тому що дівчата у кожному епізоді викладалися на повну.

Чесно кажучи, в чомусь для мене це стало навіть приємною несподіванкою: нарешті команда виглядала монолітом, де один за одного тримаються, переживають і намагаються в усьому допомагати. Мікроклімат був просто ідеальний: ніхто не вередував, не з’ясовував стосунків, не тягнув ковдру на себе.

Власне, і у повторній зустрічі виглядали так само цілісно. Але там на кінець, крім власних помилок, вплинув і стан лідера колективу. За півгодини до початку зустрічі Ієша Смолл відчула серйозне нездужання – і її участь у матчі залишалася під питанням до самого початку. Американка молодець, вийшла на майданчик, боролася, допомагала команді. Але її кондиції були далекі від ідеальних.

— Чи можна говорити, що тепер психологічна перевага в іграх із чемпіоном перейшла на бік «Київ-Баскета» ?

— Абсолютно точно скажу: тепер кожен у команді розуміє сенс приказки «Не боги горщики обпалюють» і вірить у неї. Не має значення ні бюджет клубу, ні рівень зарплат суперниць: якщо хочеш перемогти всім серцем, успіху досягнеш. Саме про це сказав дівчаткам після гри: ви налаштовувалися на перемогу, ви діяли краще — і тому заслужено виявилися сильнішими. Коли в кожному епізоді, кожному ігровому моменті, кожній мікродуелі віддаєш все заради досягнення максимуму, до фінальної сирени збереш з цих маленьких шматочків бажаний результат.

Наступні матчі в рамках Суперліги команда Володимира Холопова проведе 11 та 12 грудня на виїзді проти одеського «Інтерхіма». Наразі «Київ-Баскет» має 11 перемог у 14 зустрічах регулярного чемпіонату та йде у трійці лідерів найсильнішого жіночого дивізіону.