Чинні чемпіонки Суперліги у новому сезоні вчергове дійшли до фіналу плей-оф, проте цього разу суперник має неабияку силу та мотивацію. Кам’янський «Прометей» за один рік виступів Суперлізі став справжнім флагманом українського жіночого баскетболу.

Як готуються до фінальної серії жовто-чорні та з якими труднощами зіткнулися, розповів головний тренер «Київ-Баскету» Володимир Холопов.

– На даний момент команда проходить підготовку без головного тренера. Розкажіть, будь ласка, що трапилося?

– По поверненню з Івано-Франківська, на жаль, я почав відчувати себе не дуже добре. Здав тест – виявився COVID. Тому зараз знаходжуся на самоізоляції. Впродовж цього періоду командою займалася Інна Кочубей (асистент головного тренера першої жіночої команди «Київ-Баскету» – прим.). Вчора до неї долучилася Олена Георгіївна Федченко (головний тренер жіночої команди «КСЛІ-Київ-Баскет-2» – прим.). Саме вони повезуть команду на матчі з «Прометеєм», тому що я точно не зможу поїхати. На жаль, зі складу випав й штатний лікар команди, який також захворів. COVID вносить свої зміни, як в підготовку команди та її результати, так і загалом в життя.

– Чого очікуєте від зустрічі з «Прометеєм» у фіналі плей-оф Суперліги? На одній з післяматчевих пресконференцій Міріам Уро-Нілє відмічала, що «Київ-Баскет» довів свою здатність грати з «Прометеєм» на одному рівні. Чи згодні ви з цією позицією?

– Абсолютно точно. Я сподіваюся, що дівчата знайдуть у собі сили та продемонструють характер, щоб на справі довести, що вони здатні не просто грати з «Прометеєм» на рівних, але й вигравати. Все залежить від настрою, від характеру. Як я вже казав, регулярний чемпіонат – це одна історія, плей-оф – зовсім інша. Тут все вирішує психологія, настрій, бажання, і якщо цього в нас буде більше, ніж у команди «Прометея», є всі шанси поборотися за перше місце.

– Стало відомо, що Тайніс Мартін залишає команду перед фінальною серією матчів. Яка причина?

– На жаль, на перших секундах матчу проти «Івано-Франківська» Тайніс отримала травму голеностопу, яку залікувати не вдалося. Вона сама сказала, що не може продовжувати грати, тому що сподівалася на покращення, але краще не стає. Для нас немає сенсу мучити гравця перед кінцем сезону з травмою, яка не проходить вже два тижні, тому ми відпустили Тайніс додому.

– На ваш погляд, чи сильно відсутність Мартін відобразиться на результатах фінальних зустрічей?

– Важко сказати. У грі з «Івано-Франківськом» це ніяк не відобразилося. Наташа Цюбік вийшла і дуже гідно замінила її. Грала добре у п’ятірці, і з бажанням, і старанно. Якщо потрібно буде грати, вона точно буде рівноцінною заміною. Я також сподіваюся на молодих гравчинь: на Ліку Ляшко, Владу Волошину, Дашу Дубнюк, Юлю Гутєвич, всіх молодих. Сподіваюся, скільки би ігрового часу вони не отримали, будуть віддаватися з максимальним бажанням, щоб все, що вони вміють робити, робили на 1000%.

– Наскільки щільною буде комунікація у матчевий період між вами, як головним тренером команди, та Оленою Федченко, як тренером, що буде супроводжувати команду на іграх?

– Я точно не буду підказувати Олені Георгіївні у навушник, коли робити заміни. Це дуже досвідчений тренер. Цей рік ми пропрацювали душа в душу. Коли вона відлучалася на роботу з національною збірною командою, я 8-10 матчів проводив з командою Вищої ліги, виручав. Тепер Олена Георгіївна приходить на допомогу до нас.

Ще раз підкреслю, що це тренер, що працює з національною збірною, з великим ігровим та тренерським досвідом, до цього ж, вона не гірше за мене, а насправді й краще знає дівчат, оскільки вони її вихованці. Сподіваюся, що гравці зроблять все, щоб не підвести свого тренера, я на це дуже розраховую. Зрозуміло, що ситуація непроста і Олена Федченко не працювала з командою протягом всього сезону, але я впевнений, що вона не потребує мого щільного контролю.

Безумовно, ми вже обговорили та ще обговоримо тренувальні та ігрові моменти, роботу у захисті, у нападі. Асистент Інна Кочубей підготувала для Олени Георгіївни скаутинг. Все, стосовно «Прометея» давно розібрано, необхідно тільки трохи освіжити у пам’яті гравців, у чому ми поступалися, у чому не мали переваги, де допускали помилки, тобто те, що ми здатні змінити. Але у першу чергу, і головне, потрібен характер і самовпевненість, я б навіть сказав нахабство, що буде проявлятися у високому відсотку реалізації кидків. Якщо у гравця не будуть трястися руки, все вийде.

Фінальна серія матчів плей-оф жіночої Суперліги розпочнеться сьогодні о 16:30 у Кам’янському. Другий матч буде зіграно вже завтра о 17:00, а згодом серія продовжиться у Києві 10 квітня.