Антидопінгове агенство України отримало карт-бланш і відповідне фінансування для проведення антидопінгового тестування в ігрових видах спорту, серед яких баскетбол посідає провідне місце. Про майбутні перевірки розповів голова антидопінгової комісії ФБУ Сергій Калінкін.

– Коли влітку мене запрошували читати лекції на курсах ФБУ з ліцензування тренерів, була тема боротьби з допінг-контролем. Багато хто слухав із зацікавленням, а хтось думав, що це нас не стосується. Зараз національний антидопінговий центр України отримав достатнє фінансування, і він зараз вийшов із пропозицією до ігрових видів спорту, а баскетбол є топовим видом серед ігрових видів, і ми першими відгукнулися на цю пропозицію, антидопінговий центр прийняв рішення зробити забор-тестування і під час тренувального процесу і безпосередньо під час ігор. Ми пояснили і позицію Федерації і позицію антидопінгового центру. Хочу підкреслити – вони мають право у відповідності до кодексу WADA (міжнародне антидопінгове агентство – ред.) на раптову перевірку без оповіщення, взяти пробу у будь-який час у будь-якому місці. Це їхнє законне право. Тому клуби, гравці, тренери мають бути до цього готові. Якщо є якісь проблеми, на сайті ФБУ у розділі «документи» є всі регуляторні документи щодо анти допінгу, список заборонених препаратів, методика забора цих проб – усе це має місце. Будь-ласка, ознайомлюйтеся, якщо виникають питання, звертайтеся до мене, відповім на усі.

– Отже усі професійні команди мають бути готовими до раптових перевірок на допінг їхніх гравців?
– Так, прибуватимуть ліцензовані допінг-офіцери. В агентстві попросили розклад виступів команд на наступний рік, тобто це не разова акція. Вони складуть свій план, самі обиратимуть, бо не ставлять нас до відома, які клуби перевірятимуть, в яких іграх. Але, думаю, на стадії плей-оф перевірки матимуть місце. Вони отримали фінансування і дуже зацікавлені у допінг-тестуванні гравців. І не тільки у баскетболі. Але я підкреслю – баскетбол це топовий вид спорту. У футболі це було впроваджено раніше, але підійшла і наша черга.