Головний тренер жіночої команди Київ-Баскета розповів  про поточні проблеми тренувального процесу чемпіонок України.

– Усе іде за планом, але дещо зі скрипом. Бо, нажаль, травмовані гравці не так швидко відновлюються, як того хочеться. Маю на увазі і Сашу Чек, і Олю Краєвську. Їм ще потрібен час на відновлення. Це потребує двох, трьох тижнів. Є варіант, що ми будемо стартувати у Суперлізі дещо в усікненому складі. Але не дивлячись на це ми розпочали підготовку у тактичному плані, у захисті, у нападі. Ми працюємо.

– На звітному тренуванні робили акцент на кидкових вправах?
– На початку тренування завжди приділяємо увагу тактиці, займаємося постановкою комбінацій – вкидання, комбінація проти зони, вкидання проти зони. Ми з цього розпочали і їхнє завдання – засвоїти увесь цей матеріал. А завершуємо тренування як правило кидковими вправами.

Читайте: КИЇВ-БАСКЕТ: ДІВЧАТА ФОРСУЮТЬ ПІДГОТОВКУ

– Наскільки зіграна зараз команда?
– Зараз вона не може бути зіграною апріорі. У нас відбулися зміни у складі – деякі гравці покинули команду, деякі додалися порівняно з минулим сезоном. І щоб команда зігрувалася, треба як мінімум почати грати. Нажаль, на сьогодні ми неможемо грати, у нас нема 10-ти людей на тренуванні. Вони формальної є, але, скажімо, Дар’я завидна до лютого-березня точно ще не буде тренуватися. Наталя Скорбатюк теж не може тренуватися з командою, бо травмована. З молодих гравців зараз готуються до юнацької Олімпіади Яна Рабчук і Юлія Гутевич. Тобто є 9 гравців, з якими ми вивчаємо комбінації. І з цих 9-ти два виконавця (Чек і Краєвська) ще потребують реабілітації після травм.

– Спарингів у планах нема?
– Я знаю, що звертається до нас Динамо з таким проханням. Але щоб щось грати, треба для початку поставити якийсь напад, якийсь захист. Матеріал, який нам потрібен – спочатку ми маємо його засвоїти а потім вже відпрацьовувати у контрольних іграх. Ми до цього ще не прийшли.

– Скільки часу на це потрібно?
– Проблема не у тому, скільки часу потрібно, проблема у тому – як зібрати усіх людей, щоб усе це потренувати. З 25-го вересня команда U-23 розпочинає підготовку до чемпіонату світу 3х3. За ситуацією, що склалася на сьогодні 4 гравця у цій збірній представлятимуть Київ-Баскет. Нажаль мене підвели гравці з Вінниці. Іра Жмурко і Оксана Степанюк. Вони вчасно не передали документи, щоб поставити візу. Мені терміново довелося залучати своїх гравців. Вони молодші, але нема вибору, тож вони допомагатимуть готуватися команді U-23 на чемпіонат світу. Це Влада Волошина і Вероніка Любінець.

– У Вас не було іншого виходу, ніж одразу ж приступити до клубної роботи, бронзові призерки чемпіонату Європи 3х3 Спітковська і Ольховик матимуть час на перепочинок? Бо зараз тренуються з усіма.
– Після таких змагань, коли стільки емоцій виплескується у гравців, в середині просто порожньо. Емоційна спустошеність має місце. Знаю це по собі. Був гравцем, зараз тренер – дуже багато емоцій вийшло на чемпіонаті Європи. Але якщо для мене це просто емоції, то для гравців – емоції плюс втома. Вони відіграли за два дні п’ять матчів. Це серйозне випробування для організму. І Безумовно гравцям треба дати відпочити хоча б три-чотири дні, але через те, що має місце такий жорсткий графік роботи, ема можливості дати їм відпочити. Цей тиждень ми присвятили тактичним взаємодіям. Але обов’язково чотири дні – від суботи до вівторка ці дівчата матимуть паузу. Інакше це може призвести до травматизму. Гравці ані морально не готові, і фізично втомлені. До чемпіонату Європи ми готувалися у жорсткому режимі, плюс ігри. І їм треба дати можливість відпочити – цього потребують їхні організми, цього вимагає логіка і здоровий глузд.

– Коли Ви відбудете до табору молодіжної збірної 3х3, за тренувальний процес знову відповідатиме Інна Кочубей?
– Так, для чого ж ми зараз форсовано проходимо тактику? Для того, що коли я буду у збірній, тренувальний процес прямував вірним курсом. Мій асистент Інна Кочубей усе триматиме під своїм контролем. Вже під її керівництвом дівчата продовжать відпрацьовувати швидкість виконання тактичних взаємодій, правильність виконання. Отже, зараз ми напрацюємо певний обсяг тактичних знань, який потім дівчата відшліфовуватимуть і удосконалюватимуть. До початку чемпіонату усе має бути доведено до автоматизму.