Бездоганний старт сезону та шість перемог поспіль для жіночої команди Київ-Баскета змінилися неприємними новинами у зв’язку зі спалахом коронавірусу. Ми поспілкувалися головним тренером команди Володимиром Холоповим, який розповів, як дівчата почуваються наразі та прокоментував старт сезону в жіночій Суперлізі.

– Прокоментуйте будь ласка старт сезону. Наскільки задоволені грою команди?

– Старт сезону, в принципі, вдався. Ми непогано грали, виграли всі ігри. Все було добре до моменту, коли завершилася гра з БК “Рівне”. Наразі команда перебуває на карантині у зв’язку з підтвердженими випадками коронавірусу.

– Як давно команда пішла на карантин?

– Після гри з Рівним у нас почали з’являтися гравці, які здали позитивний ПЛР-тест (матчі проходили 30 та 31 жовтня). Потім протягом тижня вибуло ще кілька гравців. Робимо все можливе, щоб хвороба пройшла якомога легше. Допомагаємо всім необхідним. Дівчата почуваються краще

– Команда не зможе зіграти в найближчих іграх після паузи на ігри збірної?

– Дуже складне питання. Скільки знадобиться на відновлення теж незрозуміло, тому що все абсолютно індивідуально. Сподіваюся, дівчатам вдасться швидко увійти в гру після COVID-19. Сьогодні, на жаль, всі через це проходять. У чоловічому чемпіонаті перехворіла половина всіх гравців. Був контакт з гравцями, які були заражені, і так вийшло.

– Сподіваємося, що дівчата одужають якомога швидше. Повертаючись до баскетболу, чи задоволені ви тією грою, яку показувала команда перед паузою?

– Я однозначно задоволений тим, що нам вдалося налагодити деякі форми захисту, і це приносило дивіденди. Звичайно, було і над чим працювати, адже це початок сезону. На все потрібен час.

– У міжсезоння в команду прийшли новачки. У чому відмінності цього Київ-Баскета від торішнього?

– У нас однозначно став більш широкий діапазон дій в захисті, в нападі ми також додали з приходом Маші Уро-Нілє і Наталі Цюбик. Вони дуже добре вписалися. Плюс, підтягнулися молоді гравці з нашої системи, 2000-го року. В Київ-Баскеті молоді гравці завжди можуть реалізуватися. На мій погляд, вони отримують достатньо ігрового часу. Інше питання: як вони його використовують? Зрозуміло, що всі припускаються помилок, але якщо гравець виходить і грає з концентрацією, самовіддачею і бажанням, він продовжить грати. Це стосується не лише молодих. Зараз головне, щоб всі якомога швидше одужали і повернулися до тренувань.

– Які настанови дали збірницям Київ-Баскета перед від’їздом до Португалії?

– Більше розмовляв з Дашею Дубнюк, для якої цей виклик став першим, підбадьорював її. Вона дуже хотіла потрапити в збірну, і ось, домоглася цього. Влада Волошина, хоч і молодий гравець, вже була в збірній.

– Як можете оцінити рівень чемпіонату і конкуренцію на верхівці?

– Рівень досить непоганий. В Одесі хороша команда з великим потенціалом, ми грали з ними. Дуже непогано в усіх своїх іграх виглядала команда Бердянська. У них є харизматичний лідер Саша Радулович, а також всі хочуть проявити себе на очах Срджана Радуловича – за сумісництвом головного тренера національної збірної. Звісно ж, Прометей … Динамо з американками грає дуже добре. У Рівному молода та амбіційна команда, але в ній є такі лідери як Шматова, Гаврильчик і Спиридонова, які готові давати результат вже зараз. Команда Вінниці поки не набрала обертів, але вони можуть грати краще, я в цьому не сумніваюся. Команда Івано-Франківська дуже добротна, в ній є чимало хороших гравців.

Думаю, що чемпіонат в цьому році буде дуже цікавим. Плюс, коронавірус здатний змінити ситуацію за 3-4 дня, це також вносить великі корективи. Сьогодні це проблема нашого життя. Навіть не чемпіонату. Це стосується всіх команд, чоловічого чемпіонату теж – там перехворіло 50% гравців.

Додам, що зараз я перейшов на роботу з командою Вищої ліги, тренер якої Олена Федченко зараз знаходиться в складі національної збірної в якості асистента. Минулого тижня у нас був тур, виграли дві гри в Дніпрі. Грали в основному молоді гравці – дівчата 2006 і 2004 років. Чотири гравці старші. Також в цих іграх брала участь єдина представниця першої команди Київ-Баскета Юля Гутевіч, але тільки в першому матчі – у другому вона не зіграла через отриману травму. У найближчі вихідні проведемо тур на домашньому паркеті – готуємося приймати команду Миколаєва. Найголовніше, щоб всі гравці були здорові.

– Чи бачите можливе підсилення в першу команду?

– Безумовно. Це наші молоді гравці, представниці Київ-Баскета, і ми максимально приділяємо їм увагу. В основному з ними працює Олена Федченко, але вони у мене на олівці, я всіх їх знаю. Я дивлюся за тим, як вони грають і прогресують. Бачу в них потенційне підживлення для першої команди. Так це було і три роки тому, коли деякі представники інтернату і підопічні Олени Федченко стали гравчинями Київ-Баскета. Це Рабчук, Волошина та інші дівчата.