Головний тренер національної жіночої збірної України з баскетболу 3х3 Володимир Холопов розповів, чому досвід ключових гравців не завадить їм у боротьбі за чемпіонський титул. Порівняно з підготовчим турніром склад команди не змінився – на чемпіонаті Європи у Бухаресті 15-го і 16-го вересня змагатимуться представниці Київ-Баскета Євгенія Спітковська і Анна Ольховик.

– Турнір у Мінську не був для нас легкою прогулянкою. У суперниках були достатньо непогані команди. Не дивіться на результати, бо у баскетболі 3х3 у турнірах змагаються ті команди, що подали заявку на участь. Тому команди були різного рівня. З сильних відзначу національну збірну Білорусі, яка є учасницею чемпіонату Європи. Була також молодіжна збірна Росії, яка була бронзовим призером попереднього чемпіонату Європи, змагалася і молодіжна збірна Білорусі. Тобто були гарні команди і ми провели гарні спаринги.

– Перед турніром Ви говорили, що завдання №1 – це згуртованість, командні взаємодії. Мети досягли?
– Так безумовно. Ми стали більш монолітним колективом, покращилося взаємопорозуміння. Звісно, нам є, над чим ще треба попрацювати. Ми виправляємо ті помилки, яких припускалися у матчах, і далі готуватимемося до найближчих матчів чемпіонату (зі збірними Швейцарії та Іспанії – ред.).

– Ви прибуваєте до місця проведення чемпіонату Європи за два дні до початку змагань. Як проводитимете час?
– У нас ранній виліт з Києва, з пересадкою. Тому 13-го вересня назвемо трансферним днем. Вже 14-го вересня проведемо тренування і безпосередньо готуватимемося до ігор зі Швейцарією та Іспанією.

– Хто з них небезпечніший? Важливо виграти перший матч, чи в усіх викладатися на 100%?
– Справа у тому, що в цьому виді спорту в усіх матчах треба грати на повну. А як інакше? Будувати якісь стратегічні плани, мовляв тут ми економимо сили, а там викладаємося на 100% – це безглуздо. Баскетбол 3х3 до того ж непередбачуваний вид спорту, у якому в один день в одної команди може «полетіти», а інша може не закинути і усе закінчиться. Тобто тут настрій має бути на кожну гру. Треба вигравати усі ігри, і тоді це принесе у підсумку бажаний результат.

– У вас половина команди «вікові» гравчині, хоч до представниць прекрасної половини людства це визначення не зовсім підходить. Але: чи витримуватимуть Огороднікова, Спітковська максимальний темп в усіх матчах?
– Назву цих дівчат не «віковими» гравцями, а досвідченими. Це визначення вже не ріже слух. За рахунок досвіду вони точно витримають усе. Витривалість – це така категорія, яка з роками навіть покращується.

– Ви задоволені станом готовності команди до чемпіонату Європи?
– Я вважаю, що, ми добре підготувалися. Команда і тактично і фізично готова. Я сподіваюся, що нам вдасться реалізувати усе, що ми напрацювали, на чемпіонаті Європи.