Агресивний у грі та стриманий у поведінці, американський легіонер «Київ-Баскета» Тревін Тібодо став потужною силою у механізмі Айнарса Багатскіса. Клубна пресслужба поспілкувалася з гравцем про його перший досвід у європейському клубі, роль у команді та впевненості у собі.

«У нього божевільний атлетизм. Ми взяли Тібодо, щоб підсилити гру біля кільця»

До підписання контракту з «Київ-Баскетом» 25-річний Тревін Тібодо чотири сезони виступав в NCAA у складі команди університету Нового Орлеана. За цей період  Тібодо зіграв 117 матчів, у яких в середньому набирав 8.4 очки, робив 5.8 підборів та 1.9 передач.

Останні два сезони гравець провів у G-лізі, виступаючи за фарм-клуб НБА «Індіана Пейсерс» – «Форт-Уейн Мед Ентс». У майці «Форт-Уейна» Тібодо в середньому за матч набирав 6.2 очки, робив 5.5 підборів та 1.5 передач.

У середині сезону 2020/21 Тревін Тібодо склав угоду з «Київ-Баскетом» на позицію захисника, що стало його першим закордонним досвідом.

«У нього божевільний атлетизм. Ми взяли Тібодо, щоб підсилити гру біля кільця. Якщо хлопець зуміє заспокоїтися і зможе зрозуміти, куди він приїхав, його чекає велике майбутнє. Це далеко не G-Ліга. Тут набагато краще чемпіонат, набагато розумніший баскетбол», – заявив головний тренер «Київ-Баскета» Айнарс Багатскіс після першого матчу з участю Тревіна Тібодо.

За чотири місяці американський гравець провів за «Київ-Баскет» 27 матчів: 23 матчі у рамках української Суперліги та 4 у рамках Кубку Європи ФІБА. В середньому Тібодо проводить на майданчику 16 хвилин за матч, набираючи 5.1 очок, 4.9 підборів та 0.6 передач. Середній РЕ складає 9.7 пунктів.

«Вважаю, що це добре мати долю здорової агресії, щоб суперники не думали, що можуть приїхати і задавити нас»

Враховуючи габарити гравця (203 см та 110 кг) та шалену боротьбу під кільцем (Тревін частіше за всіх у команді опиняється на фол-траблі та дочасно залишає гру через перебір фолів), Тібодо стає справжньою проблемою для суперників «Київ-Баскета», а ефектні данки американця завжди привертають увагу фанатів.

– Тревін, це твій перший закордонний клуб та перше інтерв’ю у «Київ-Баскеті». Розкажи, чи подобається тобі в Україні та чи важко було адаптуватися?

– Грати в Україні – взагалі новий для мене досвід. Культурний шок. Більшу частину свого життя я провів у Штатах, але мені тут подобається. Єдине, що я ненавиджу – це погода (сміється). Я з південного штату Луізіана (West Baton Rouge, Louisiana state – прим.), де завжди тепло та сонячного. Мені не подобається холод та носити багато верхнього одягу. Але ніякої важкої акліматизації або наслідків зміни часового поясу не було.

Гравці та люди, що працюють з командою, дуже допомагали мені з самого початку і продовжують допомагати. Завдяки ним я звик та освоївся у всьому досить швидко.

«Там, звідки я родом, гравці більш атлетичні, як я. Тут же хлопці більш майстерні, спритні та хитрі у грі»

– Ти звик до зовсім іншого баскетболу у G-лізі, що було видно з першого тренування та першої гри. Як тобі європейський формат?

– Тут все зовсім інше. Є свої відмінності у рухах на майданчику. Там, звідки я родом, гравці більш атлетичні, як я. Тут же хлопці більш майстерні, спритні та хитрі у грі, використовують фейкові рухи та відпрацьовані маневри. Вдома ми звикли більше стрибати, робити данки та грати агресивно.

В моїй грі є багато жорсткості. Іноді моя манера гри доводить до фол-траблу, в ті моменти, коли я занадто агресивний. Але я вважаю, що це добре мати долю здорової агресії, це потрібно нашій команді. Щоб суперники не думали, що можуть просто приїхати і задавити нас, легко забивати з фарби та робити данки.

– Чи вдається справлятися зі своєю роллю у команді? Чи відчуваєш свій вклад в результат?

– Так, я відчуваю свій вагомий внесок у командний результат. Гра у захисті потребує від мене багато енергії, але це саме те, що й потрібно від мене команді. Якщо я відстоюю свої позиції у захисті на належному рівні, це фактор, від якого відштовхується гра команди. Тож, так, я відчуваю свою вагомість, як і кожен гравець.

«Я вважаю, що заслуговую на те, щоб почуватися впевнено на корті»

– Від тебе рідко побачиш емоції, більшість часу ти дуже стриманий, що у житті, що у грі. Наприклад, у останньому матчі проти «Черкаських Мавп», коли два твої данки визвали шквал емоцій на лавці запасних та у всіх, хто був поряд, ти залишився дуже холоднокровним та спокійним. З чим це пов’язано?

– Іноді можна побачити мої емоції. Але зазвичай я справді не демонструю їх, тримаючи в собі. Наприклад, як у цій грі проти Черкас з моїми данками, було відчуття, що я не повинен був це робити. Я не повинен був показувати свої емоції, а навпаки грати стриманіше. Данками я не здивований, знаю, що можу це робити. Іноді я й справді дуже агресивний, і взагалі я емоційна людина. Тому намагаюся це стримувати і контролювати себе більшу частину часу, у тому числі у грі.

Данки Тревіна нерідко потрапаляють до найкращих моментів тижня за версією ФБУ:

 

– Ти справляєш враження дуже впевненого у собі гравця. На скільки це так?

–  Я почуваю себе дуже впевнено на майданчику, тому що працюю дуже багато для цього. Я займаюсь баскетболом все моє життя. Кожен сезон, кожен матч я присвячую покращенню своєї гри та навиків. Тренуюся двічі або тричі на день. І вважаю, що заслуговую на те, щоб почуватися впевнено на паркеті.

«Я закінчу сезон тут, віддано граючи та залишаючись професіоналом»

Наразі ти вже маєш контакт на наступний сезон з канадською командою «Сескечвен Реттлерс» у лізі СЕВL.

– Так, я вважаю це гарний шанс змінити ту позицію, яку я займаю в «Київ-Баскеті». В мене буде можливість взяти на себе більшу роль у команді, забивати свої очки. І це доволі сильно відрізняється від того, що від мене потребують тут, де я граю тільки у захисті. Впевнений, що там зможу розкрити свої навики жорсткої гри у нападі. Я чекаю на сезон у Канаді, але це не означає, що я хочу якомога скоріше покинути «Київ-Баскет». У будь якому разі я закінчу сезон тут, віддано граючи та залишаючись професіоналом. І контракт на наступний сезон ніяк цьому на завадить.

Хто твоя головна підтримка?

– У мене дуже гарна та міцна сім’я. Багато людей, що мене люблять та підтримують. Моя гра закордоном – випробовування не тільки для мене, але й для моїх рідних. Це не тільки про мою кар’єру, мрії та цілі, але й про свого роду жертви з моєї сторони та сторони сім’ї. Я відчуваю велику підтримку з дому і це те, що допомагає мені йти далі.

Айнарс Багатскіс: «Я дуже задоволений роботою Тревіна Тібодо. Подивіться, яку енергію від дає. Скільки гравців у лізі, які просто летять за м’ячем, ви бачили? … Я дуже задоволений його бажанням битися, готовністю не щадити себе заради командного результату»

Декілька цікавих фактів про Тревіна:

  • Перед кожною грою Тібодо пише на затейпованому зап’ясті фрази, присвячені своїй сім’ї, на удачу.
  • Прізвище Тібодо (Thibodeaux) має французьке походження і тому часто викликає труднощі у вірному прочитанні.
  • Улюблені кросівки Тревіна виготовлені на замовлення: це Nike Zoom Freak 1 з надписом «Please Sleep On Me» (подивитись можна за цим посиланням)