На початку липня «Київ-Баскет» оголосив про підписання 27-річного американського захисника Ейвері Вудсона, для якого наступний сезон в Києві стане вже п’ятим роком в Європі.

Досвідчений американський легіонер вже встиг змінити кілька європейських дивізіонів. Зокрема, Вудсон виступав у першості Греції за «Паніоніос», потім провів два сезони в Фінляндії, а в останньому сезоні перебрався в чемпіонат Швеції, де вперше зіграв в плей-офф європейського чемпіонату.

До дебютного сезону в Європі Вудсон був не менш успішний на батьківщині. Ейвері провів повноцінних три роки в NCAA, два сезони захищаючи кольори «Мемфіса», а згодом перебрався в команду університету Батлера, з якою увійшов до числа 16 найсильніших команд всього чемпіонату, поступившись в плей-офф майбутнім чемпіонам турніру.

У шведському «Борасі» Вудсон пліч-о-пліч виступав з екс-гравцем жовто-чорних Мареком Классеном, який за кілька місяців перебування в Києві полюбився більшості фанатів столичного клубу.

Наша клубна пресслужба поспілкувалася з Ейвері після підписання контракту, розпитавши про його останній сезоні в Швеції, досвід виступів в Європі, а також дізналася, з ким з діючих гравців НБА Вудсон радився перед тим, як прийняти рішення продовжити виступи в Україні.

«Я провів чимало часу в інтернеті, щоб детальніше вивчити Україну»

– Вітаємо тебе з підписанням контракту з нашим клубом! Наше традиційне запитання – розкажи, як виник варіант з «Київ-Баскетом», чи довго розмірковував і який фактор став визначальним?

–Дякую! Мій агент і тренер Айнарс Багатскіс раніше працювали разом. Знаю, що «Київ-Баскет» припинив співпрацю з кількома хорошими захисниками після закінчення сезону. Тому я тут і вдячний за можливість зайняти це вакантне місце.

Я думав над пропозицією клубу кілька днів. Я спілкувався зі своїми друзями, які грають в Україні, а також мав розмову з колишніми гравцям клубу, і всі вони відмінно відгукнулися про «Київ-Баскет» і Суперлігу. Це полегшило мій вибір.

– Останній сезон ти провів в Швеції в складі «Борасу», в якому виступав також наш екс-гравець Марек Классен. Марек тобі щось розповідав про Україну, про наш клуб? Що взагалі знаєш про нашу країну?

– Марек розповів мені багато хорошого про «Київ-Баскет». У Києві йому подобалося, він також любив подорожувати і виступати в Кубку Європи ФІБА.

Марек сказав, що в цілому його досвід в Україні був відмінним. Спочатку я мало що знав про Україну, але я провів чимало часу в інтернеті, щоб детальніше вивчити Україну.

«Я переглядав записи гри, розбирав помилки і працював над поліпшенням своїх слабких місць»

– Незважаючи на статус одного з фаворитів чемпіонату, ви несподівано поступилися на стадії чвертьфіналу. Розкажи, що завадило дійти до чемпіонства і як ти оціниш свої виступи в минулому сезоні?

– Стадія плей-офф вийшла дуже напруженою. На такому етапі не має значення посів та можливі фаворити на папері. Необхідно завжди бути готовим докласти максимум зусиль для кожного володіння м’ячем, для кожної атаки і кожної захисної дії.

Це був мій перший досвід гри в плей-офф, і мені він дуже сподобався. Ми не отримали бажаних результатів, але я віддаю належне рівню шведської ліги і тим командам, які проти нас грали. Грали дуже добре.

Що стосується своєї гри, я б сказав, що виступив добре. Не так добре, як міг би, тому на дозвіллі я переглядав записи гри, розбирав помилки і працював над поліпшенням своїх слабких місць.

– Це буде твій п’ятий сезон в Європі. Які головні життєві і баскетбольні правила для себе ти виніс після чотирьох років в європейських чемпіонатах?

– 5 років. В цілому, це була гірко-солодка подорож. Я б сказав, що найважливіше в спортивному плані – це продовжувати піклуватися про своє тіло. Розтяжка, правильне харчування, сон в достатній кількості годин на день. Наше життя рухається досить швидко, тому вміння підтримувати своє здоров’я зараз дуже важливе.

Що стосується життя, я б сказав, що потрібно бути відкритим до культурних відмінностей, що виникають між стількома країнами за короткий період часу. Зберігайте неупередженість і приймайте спосіб життя в країні, в якій ви перебуваєте.

«Радий, що зможу виступити в європейському чемпіонаті більш високого рівня»

– Українська Суперліга з кожним роком додає все більше. Наступний сезон обіцяє бути, можливо, найцікавішим за останні кілька років. Готовий до великих кількостей ігр та до трьох турнірів паралельно?

– У мене є друзі, які раніше грали в українській Суперлізі і у підсумку стали справжніми профі в НБА, такі як Пі Джей Такер (виступав за БК «Донецьк» з 2008 по 2010 рік – ред.) і Патрік Беверлі (захищав кольори БК «Дніпро» у сезоні 2008/09 – ред). Вони встигли розповісти про конкуренцію того часу в Україні. За їх словами, конкуренція була на високому рівні в той час.

Я готовий до всього і радий, що зможу виступити в європейському чемпіонаті більш високого рівня.

– Який номер собі вже вибрав в команді?

–Я вибрав №3. Я відчуваю, що це мій найкращий номер.

– Які очікування у тебе від п’ятого сезону в Європі? Що б ти побажав собі зараз на даному етапі кар’єри?

–Я не дуже люблю говорити про які-небудь очікування, ніколи не знаєш, що станеться. Я намагаюся жити кожним моментом і справлятися з усіма ситуаціями в міру їх виникнення.