За плечима гравця КСЛІ-Київ-Баскета Діани Березової вже є досвід виступів на чемпіонаті Європи U-18. Тепер вона знову перебуває у тренувальному таборі юнацької збірної і хоче знову зіграти на головному старті сезону.

– Не можу сказати, що є прикладом для більш молодших дівчат у збірній. Усі – в рівних умовах. Увійти до збірної допоміг досвід матчів у Вищій лізі. Я грала у складі КСЛІ-Київ-Баскета не лише у чемпіонаті ВЮБЛ, а й у Вищій лізі, дякую тренеру Олені Федченко, що довіряла мені в іграх. Отримала важливий досвід, хоч і не грала багато часу. Але нас підпускали до ігор, грали зі старшими і була можливість вчитися у них, більш досвідчених гравців.

– Вимоги головного тренера юнацької збірної України Олександра Підлужняка зрозумілі тобі?
– Звісно, так. Намагаюся виконувати усе, що говорить тренер. Вказує мені на помилки, стараюся їх виправляти.

– У тебе був важкий сезон, ще й випускний клас. Чи позначається втома на тренувальному процесі?
– Не скажу, що відчуваю втому. У мене був час перепочити після закінчення сезону. Так, він був насичений, але після кожної гри ти відпочиваєш і відновлюєшся. А після сезону мала пару тижнів відволіктися від баскетболу.

– З ким у збірній контактуєш найбільше?
– В принципі, усі дівчата тримаються разом. Не хочу виділяти когось. Нема такого, що хтось відокремлюється. Ми – команда.

– Перед українками на чемпіонаті Європи з року в рік стоїть питання повернутися до Дивізіону А. Чи можливо нам врешті-решт зрушити з місця це питання?
– Вважаю, що завжди є можливість зрушити питання з мертвої точки. Тому що коли є бажання, то усе вийде. І у нас бажання є. Я буду намагатися робити усе, щоб у нас вийшло.

– Зараз у тренувальному таборі збірної працюють 24 дівчини, що треба зробити, аби потрапити до остаточної заявки Топ-12?
– Шанси потрапити до остаточної заявки є у кожного. Як на мене, визначальними стануть контрольні матчі перед чемпіонатом Європи. Тренер прийматиме рішення спираючись на це.

– Ти граєш на позиції Аліни Ягупової. Вона слугує для тебе прикладом?
– Певною мірою так. Бути найкращою у національній збірній України багато років, бути лідером у закордонних клубах – це гарний приклад для наслідування.

– Сьогодні гратимете перший спаринг, зі студентською збірною, гратимеш проти свого клубного тренера лени Федченко.
– Так, гратиму проти її команди. Робитиму усе, щоб показати гарну гру у складі збірної. Може Олена Федченко мені щось порадить після матчу.