Бронзовий призер української Суперліги почав свою трансферну кампанію, як кажуть, з місця в кар’єр. Після того, як протягом кількох днів стало відомо, що команду залишає  ряд основних гравців, а саме Павло Крутоус, Сергій Павлов, а також Олександр Мішула, фанати столичного клубу не на жарт були стривожені.

Однак жовто-чорні не сиділи склавши руки і також активно працювали на українському трансферному ринку. Результатом стала новина про підписання першого новачка цього міжсезоння, яким став один з лідерів «Хіміка» Андрій Войналович.

21-річний форвард національної збірної, Андрій протягом попередніх чотирьох сезонів захищав кольори южненського «Хіміка», в якому став по-справжньому відомою особою в баскетбольних колах України, а також за межами країни.

У складі першої команди южненців Войналович провів майже півтори сотні ігор, встигнувши підняти над головою чемпіонський кубок Суперліги, а також Кубок України.

Войналович був одним з лідерів молодіжної збірної України на Євробаскеті-2019 в Ізраїлі, на якому наша збірна дійшла до 1/8 фіналу. У 2020 році форвард був визнаний кращим молодим гравцем Суперліги, а в 2021-му дебютував у складі національної збірної України.

Крім цього, Войналович виставляв свою кандидатуру на драфт НБА-2020 року, чим привернув увагу багатьох скаутів з-за кордону. І це дало свої плоди: останнім часом ЗМІ активно повідомляли про можливість Андрія перебратися в чемпіонат Сербії.

У підсумку, перебравшись в «Київ-Баскет», Войналович приймає новий виклик у кар’єрі, безумовно йдучи на підвищення. Вперше він зіграє в Суперлізі не за «Хімік» і повернеться до рідного Києва.

Клубна пресслужба поспілкувалася з Андрієм після підписання контракту і довідалася деталі останніх життєвих перипетій українського форварда, який став першим та одразу гучним підписанням жовто-чорних.

«Київ – це моє рідне місто, а вдома, як кажуть, і стіни допомагають»

– Як виник варіант з «Київ-Баскетом»? Що стало визначальним фактором у виборі команди і чи довго розмірковував над своїм вибором?

– Після завершення сезону моєму агенту прийшла пропозиція від «Київ-Баскета» і ще від деяких команд з України, але ми більше орієнтувалися і працювали над тим, щоб продовжити кар’єру за межами України.

Над своїм вибором роздумував протягом місяця. Визначальним фактором стало те, що заплановане мною і моїм агентом не вийшло, тому потрібно було підписувати контракт. Вибрав «Київ-Баскет», так як там майже повністю буде новий склад, в команді йде перебудова, так що буде більше шансів проявити себе. Дуже важливим фактором для мене було те, що клуб виступає в єврокубках.

Також мені випала можливість попрацювати з Айнарсом Багатскісом в збірній, тому я вже маю уявлення про роботу з ним, і його вимог до гравців. І все-таки Київ – це моє рідне місто, а вдома, як кажуть, і стіни допомагають.

– Як оціниш попередній сезон у складі «Хіміка» та свої виступи в команді?

– Всі попередні сезони в складі «Хіміка» мені дали великий ріст як індивідуального, так і командного гравця. Я не можу дати оцінку своїй роботі, так як це має робити тренер, але завжди є до чого прагнути. Я вважаю, що я показав свій максимум в цій команді.

– Які цілі ставиш перед собою в наступному сезоні? Обговорював з тренерським штабом свою роль у команді?

– Цілі завжди намагаюся ставити найвищі. Звичайно, хотілося б себе проявити більше як індивідуальний гравець на паркеті. Але завжди командний результат є важливішим, тому я буду робити все можливе, щоб допомогти своїй команді. З тренерським штабом ще не спілкувався, але на днях повинні поговорити.

«Я дійсно хотів потрапити в сербський чемпіонат»

– Останнім часом в мережі активно ходили чутки про твій перехід в чемпіонат Сербії. Ці розмови не були безпідставні?

– Ні, я дійсно хотів потрапити в сербський чемпіонат, їздив на перегляд. Було багато розмов за цей місяць, але офіційної пропозиції я не отримав, а чекати далі було ризиковано.

– Наступний сезон – перший за роки виступів у Суперлізі, коли ти зіграєш не за «Хімік». З якими почуттями залишав Южне?

– З почуттям вдячності до всіх тренерів, керівництва, фанатів, як я і написав в своєму Instagram. Я дійсно дуже радий, що попрацював з такою командою. Вдячний за те, що 5 років тому мене помітили, дали шанс показати себе і дали великий поштовх в моїй індивідуальній та командній грі. Звичайно, рішення покинути «Хімік» було далеко не найпростішим, так як за ці роки ми стали однією великою родиною.

– Минулого року ти виставляв свою кандидатуру на драфт НБА, потім її зняв. Тоді Віталій Степановський зазначив, що буде нова спроба вже в цьому році. На якому етапі ця ідея залишилася?

– Зараз на драфт НБА я вже виставити свою кандидатуру не можу, так як мій вік вже не для драфту. Однак за мною стежать скаути і зараз все залежить тільки від мене і моєї роботи.

«Моя сильна сторона – це можливість закрити на майданчику кілька позицій»

– Які свої сильні ігрові якості можеш виділити?

– Про себе завжди говорити дуже важко. Але вважаю, що я гарно граю в захисті, також досить швидкий в нападі. Моя сильна сторона – це можливість закрити на майданчику кілька позицій. Можу грати як на передній лінії, так і на задній.

– Номер 17 вже забрав або ж почнеш сезон під новим номером?

– Продовжу грати під своїм 17-м номером. Я відразу ж відписав менеджеру команди, що забираю свій 17 номер.

– Зараз ти можеш звернутися до фанатів «Київ-Баскета» і фанатського сектору. Що б ти їм сказав?

– Хочу сказати фанатам спасибі за теплий прийом. Я стежив за публікаціями, багато хто мені бажав удачі і вітав у новому клубі, мені дуже приємно. Буду працювати над тим, щоб не підвести Вас і виправдати надії. Чекаємо всіх фанатів в новому сезоні на поєдинках!