Головний тренер чоловічої збірної України U-16 і КСЛІ-Київ-Баскет (2003) Андрій Харчинський прокоментував високий індивідуальний показник свого підопічного Іллі Здирки у матчі ВЮБЛ і підкреслив – поки що він такий самий кандидат до збірної, як і інші хлопці його віку.

– Усі ігри ВЮБЛ, і це не тільки для Іллі Здирки, а й для усіх кандидатів до кадетської збірної України, розглядаються, як підготовки до чемпіонату Європи. Підкреслю – виключно, як підготовка. Їм ставляться певні задачі, і є моменти, у яких я наполягаю – щоб він грав так, і ніяк інакше. Зрештою, тренерської настанови на матч мають дотримуватися не лише збірники, а й усі інші гравці. У цьому матчі він відіграв у тому темпі, на тому пульсі, який потрібен. І ще є багато роботи, яку треба виконувати щодня. Рухаємося, просуваємося поступово до наших цілей. Ми до чемпіонату Європи маємо підійти на піку форми.

Читайте: ІЛЛЯ ЗДИРКА НАБРАВ 51 ОЧКО В МАТЧІ ВЮБЛ

– Здирку Ви вже бачите гравцем збірної, яка змагатиметься влітку на чемпіонаті Європи U-16?
– На сьогоднішній день він такий самий кандидат до збірної, як усі інші хлопці. Він розглядається виключно, як кандидат. Склади юнацьких збірних команд затверджуватимуться пізніше. А до цього ми маємо покласти на стіл…, знаєте, як кажуть, довести присутність гравця у списках мовою фактів. По кожному з кандидатів тренер має покласти інформацію, щоб її могли дивитися, аналізувати. Я надаю список кандидатів, по кожному я маю надати чітку характеристику, як я це бачу, як я буду його використовувати, що я буду з ним робити. Потім список кандидатів затверджуватиме виконком ФБУ.

– Хто ще окрім Іллі Здирки може так само проявити себе з Вашої команди?
– Думаю, що Іванов, Кобзистий, Безима можуть бути кандидатами до збірної U-16. Так, у матчі зі СДЮСШОР-16 мене дуже сильно порадував Макс Безима. Нарешті він зробив те, що він може робити, але щось йому заважало зробити цей крок. Так, набрав 27 очок, зробив 12 підбирань, 0 втрат – дуже високий коефіцієнт ефективності. Дуже корисний гравець команди, дуже корисний. Ось він учора показав ту гру, якої я від нього очікував, вже другий рік очікував. Ось він її і показав. Тепер це треба закріпити і усе буде гаразд.

– У дорослих командах Київ-Баскета ці гравці можуть заграти, коли відповідно стануть більш дорослими?
– Вони мають фізично зміцніти. Я тому у першу лігу складом 15-річних дітей не став заявлятися. Вони ще не готові ані фізично, ані морально. Може технічно вже й готові, але швидкості інші, боротьба з чоловіками – треба зміцніти.