На прес-конференції Федерації баскетболу України з нагоди старту нового сезону головний тренер Київ-Баскета Айнарс Багатскіс розповів про те, чим відрізняється ця версія «бджіл» від минулорічної, а також поділився своїми думками щодо повернення найтитулованішого клубу в українському баскетболі Будівельника та майбутніх столичних дербі з цією командою.

– В Київ-Баскеті серйозно змінився склад. Чи не важко було побудувати командну хімію?
– Знаєте, якщо порівнювати з іншими сезонами, то в нас малі зміни. Я пригадую, коли прийшов в Будівельник, змінилося аж 11 гравців, потім, у наступному сезоні – змінилося 9 гравців. Наразі, в Київ-Баскеті ми зберегли кістяк команди, кістяк досвідчених українців, а саме: Близнюка, Крутоуса, Павлова, Коренюка. Все це серйозні імена в українському баскетболі. Наша концепція не змінюється, ми будуємо команду навколо українців. Ми намагаємося запрошувати легіонерів лише на ті позиції, де ніхто більше зіграти не зможе. Вони повинні мати якості взірцевого спортсмена. Ті три іноземця, яких ми взяли, на даний момент, вони мене дуже влаштовують. Також, мене, як тренера, тішить, що я бачу в залі. А саме відношення гравців до справи. Вони не шукають виправдань, а просто б’ються. Іноді, доводиться зупиняти тренування, випроваджувати з залу, забороняти займатися, адже я приходжу в зал, а там вже хтось є. Це демонструє, що хлопці хочуть бути найкращими, хочуть перемагати.

– Важко було привести команду до оптимальних кондицій, враховуючи шестимісячну карантинну паузу?
– І так і ні. Дуже добре було подивитися, хто професіонал не лише на словах. Бо коли ти бачиш, що гравець приходить після шестимісячної паузи в зал, а в нього зайва вага, або розібраний вигляд – це не дуже надихає. Якщо в тебе є внутрішній двигун, мотивація, ти підтримуєш своє тіло – коли починаються тренування, тобі легше втягнутися в процес. Якщо ти ніяк себе не готував, бо на папері вважаєш себе професіоналом – починаються травми й інші проблеми. В нас практично всі гравці прийшли в оптимальній вазі та формі. Мені легко порівнювати, адже я працював з багатьма баскетболістами.

– Багато сильних українських гравців повертається в наш чемпіонат. Ви матимете змогу безпосередньо бачити їхню гру. Для вас, як тренера Національної збірної України – це добре?
– Насправді – немає великої різниці де грають хлопці. Головне – це ігровий час в якомога кращій лізі. Також, важливо, яка роль в команді. Або ти рольовий гравець, або ж навколо тебе будується напад, чи захист. Я радий, що гравці повертаються, я радий, що ліга стає сильнішою. Баскетболіст може дізнатися свої можливості, граючи лише в умовах жорсткої конкуренції. Той факт, що в Україні створюються всі умови для гравців Національної збірної – не може не тішити. Від цього виграє весь український баскетбол.

– Будівельник повертається в український чемпіонат. Для вас зустріч з ним буде принциповою?
– Я зроблю все, що від мене залежить, і навіть трошки більше, аби Київ-Баскет займав лідируючі позиції. Мені дуже шкода, що не завершили попередній сезон, бо я бачив, як команда та гравці зростають на очах. Ми чудово грали матчі в Кубку Європи. Потім, ми з нетерпінням чекали, коли будуть заключні матчі Суперліги. Київ-Баскет, а саме його цьогорічна модель – це конкурентний, видовищний і більш агресивний баскетбол. Що стосується Будівельника – нічого не збираюся ділити з ними. Ми хочемо показати, що господар баскетболу в столиці – це Київ-Баскет.