Щойно академія «Київ-Баскета» оголосила про набір під свої прапори дітей 2012-2015 років народження, в клуб посипалися численні запитання. Батьки майбутніх зірок просили пояснити, як поставлена ​​робота, які переваги чекають на новобранців і у скільки обійдеться навчання.

Ретельно проаналізувавши всі дзвінки та повідомлення, ми склали перелік найбільш поширених запитань  – і задали їх керівнику академії Терренсу Мерфі. Тренер  з радістю відгукнувся на пропозицію розповісти про свою роботу докладніше.

«Для столичної молоді це прекрасний шанс спробувати себе в баскетболі»

Террі, чому діти повинні прийти саме до вас?

– Спеціально для учнів академії «Київ-Баскета» складена унікальна програма, яка допоможе кожній дитині зростати не тільки як спортсмену, а й як особистості. Зокрема, в ході занять діти отримають можливість освоїти базові баскетбольні навички, вдосконалити спритність, координацію, а також опанувати основи англійської мови і з часом «прокачати» ще більше володіння іноземною мовою.

Ця програма створена з нуля?

– Ні. Оскільки досить давно працюю в Україні, володію достатнім досвідом, щоб розуміти специфіку регіону, особливості фізичного і ментального розвитку тутешніх гравців – від молодих до зрілих. При розробці комплексу занять виходив з знань, отриманих як при роботі з хлопцями у збірній U16, так і при співпраці з професійними виконавцями «Будівельника», «Миколаєва», «Київ-Баскета» – клубів, де працював на асистентських посадах. Окрім того, я маю практичний досвід у запуску дитячої академії в Україні – чотири роки тому аналогічний проект був створений у Києві.

Хлопців якого віку приймаєте на навчання?

– Ми спеціально шукаємо дітей 2012-2015 років народження, але якщо є бажання у когось більш дорослого або молодшого, звичайно, ми приймемо до себе. Вважаю, для столичної молоді це прекрасний шанс спробувати себе в баскетболі: відмінний зал, професійний тренерський штаб, сучасна інфраструктура для занять, дружня атмосфера. Ми постараємося тут створити куточок сучасного європейського і американського баскетболу, де буде затишно абсолютно всім.

«Тренувальний процес в академії максимально прозорий, тому всі зможуть переконатися ефективності занять»

Як буде проходити комунікація з дітьми? Адже англійську в такому віці не знає ніхто

– Спочатку я буду пояснювати суть вправ на англійській мові, потім повторю все вже нашою мовою до повного розуміння завдань. Таким чином вони не тільки будуть засвоювати базову баскетбольну термінологію, тренувальні елементи і поняття, а й відразу асоціюють їх з нашим аналогом. Тобто, по суті, це мовна практика на наочних спортивних прикладах.

Чи можуть батьки відвідувати заняття?

– Так, безумовно. Більш того, ми вітаємо появу мам і тат в залі, будемо раді підтримці, яку вони надаватимуть дітям. Тренувальний процес в академії максимально прозорий, тому всі зможуть переконатися ефективності занять, а заодно відчути теплоту внутрішньої атмосфери. Обіцяю, що всі учасники проекту будуть насолоджуватися і баскетболом, і спілкуванням – з тренерами і один з одним.

Чи ставите ви при виборі дітей якісь критерії, яким новобранець повинен відповідати?

– Єдине, що вимагаємо від дітей – бажання займатися. Почнемо з самих азів, будемо навчати фундаментальним навичкам. Тому навіть ті, хто раніше м’яч в руках не тримав, отримають шанс стати зірочками, поступово освоюючи дриблінг, техніку передач, кидкову механіку. Плануємо заняття три рази в тиждень: в понеділок, середу і п’ятницю, щоб уже через рік українські дітлахи, як і їхні однолітки в Штатах, перейнялися любов’ю до баскетболу.

Скільки коштує навчання в академії?

– Ми домовилися, що ціна в місяць буде дорівнювати тисячі гривень. Ця сума покриє 12 тренувань.

Що вас підштовхнуло до створення академії?

– Окрім власного бажання – ініціатива керівництва клубу, яке хоче вибудувати піраміду, аналогічну кращими європейськими зразками, де професійна команда підживлюється кадрами з молодіжних команд. А ті, відповідно, отримують приплив юних гравців з внутрішньої академії. Це амбітне завдання, але мені дуже хочеться досягти успіху при його вирішенні.

Записатися до баскетбольної академії «Київ-Баскета» можна за наступними телефонами: 096-062-60-21; 095-093-94-60; 093-532-09-53.