Розвиток подій у чоловічій та жіночій Суперлізі привертає основну увагу фанатів українського баскетболу та нашого клубу зокрема, проте є багато команд та тренерів, які виконують не менш об’ємну роботу та заслуговують на увагу до своєї роботи. Яскравим прикладом є наша друга жіноча команда «КСЛІ-Київ-Баскет», яка звикла виконувати потрійну місію, виступаючи у своій лізі, готуючи гравців до оновлення складу команд регулярних чемпіонатів та національних збірних. Тож сьогодні ми поговоримо про жіночу команду «КСЛІ-Київ-Баскет».

«КСЛІ-Київ-Баскет» сформована на базі Київського спортивного ліцею-інтернату, до складу входять вихованці 2000-2004-х років народження. Дівчата виступають в майках «Київ-Баскета» у Вищій лізі, що є другим за силою чемпіонатом України. Головний тренер команди – Олена Федченко, помічник Головного тренера національної жіночої збірної та Головний тренер жіночої збірної України U14.

Перед початком регулярного сезону на початку жовтня дівчатка з «КСЛІ-Київ-Баскет» встигли отримати перемогу у жіночій Молодіжній лізі у складі лише з вісьмома гравцями. За сезон 2020/21 Вищої ліги команда Олени Федченко зіграла вже 12 матчів, впевнено стартувавши з 7 перемог поспіль. Наразі жовто-чорні мають 8 перемог та 4 поразки. Ми поспілкувались з головним тренером стосовно поточного стану команди, а також цілей на сезон.

– Останні матчі склалися для команди невдало – дівчата поступилися в трьох матчах з чотирьох. В чому причина?

– Однією з головних причин, які можна виділити, є змінений склад команди під час останніх виступів. Якщо подивитися заявку, можна побачити, що ми додали дівчат 2002-го та 2004-го років, тому що дівчата з першої команди «Київ-Баскета» 2000-го, яких ми підключаємо для зміцнення складу команди КСЛІ, готувалися до матчу з «Прометеєм» у регулярному чемпіонаті. Омолодження складу є нинішньою нормою для Вищої ліги, тому що також треба розуміти, що згідно регламенту Ліги, дівчата команди Суперліги не зможуть бути у складі під час ігор прей-оф Вищої ліги.

– Увесь баскетбольний світ зазнав проблем через COVID-19. Перша жіноча команда «Київ-Баскета» цілком знаходилися на карантині. Як з цим склалися справи у вашій команді?

– В нас хворіли декілька дівчаток ще на початку сезону, але ніяких серйозних наслідків, як у першої жіночої команди та у чоловічої команди, не було. Тому в цілому можу сказати, що нам з цим пощастило.

– У тренувальному залі та загалом у спортивному комплексі панує дуже баскетбольна атмосфера: всюди кубки, грамоти, світлини, колажі з вирізаними статтями та фото з баскетбольних журналів, розмальовані логотипами відомих баскетбольних клубів стіни. Виходить, мотивація в команді на рівні?

– Так, з мотивацією проблем немає. Тут свій світ. Нас підтримують батьки дівчаток. Ми ведемо свою сторінку на Facebook. Запрошуємо фотографа на матчі. Звичайно, нам приємно, коли поточними справами цікавиться преса: це привертає увагу до команди, приходять нові гравці.

– Які основні цілі ви ставите перед командою на сезон?

– Наразі основні цілі команди, звичайно, полягають у досягненні призових місць у сезоні Вищої ліги. На рівні з цим ми працюємо над загальним вдосконаленням рівня кожного гравця для підготовки резерву команди, що виступає у регулярному чемпіонаті. Все ж таки це те, для чого ми тут працюємо.

Підопічні Олени Федченко повернуться до гри вже у лютому 2021 року серією поєдинків проти команд з Миколаєва та Харкова.