У суботу на майданчику «Gymmaxx-Arena» відбудеться перше офіційне київське дербі сезону Суперліги-2021/22. Наші хлопці відправляться на виїзд до «Будівельника» Ігорса Міглінієкса, щоб з’ясувати, який же клуб є господарем української столиці. Напередодні баскетбольної битви за головне місто країни розповімо про найцікавіші її моменти.

Прибалтійські розбірки

Командами керують наставники з Латвії, які мають чимало точок перетину в кар’єрі. Обидва стартували як гравці в ризькому «ВЕФі», обидва блискуче себе проявили не тільки на батьківщині, але і в зарубіжних клубах, захищали кольори збірної. Коли ж прийшов час вішати кросівки на цвях, Айнарс Багатскіс і Ігорс Міглінієкс приміряли тренерські ролі в баскетболі – і також досягли успіху.

Зокрема на українських просторах керманич «Київ-Баскета» завойовував золоті медалі, будучи саме босом «Будівельника». Тоді як нинішній коуч «Будівельників» брав срібло і бронзу в рамках нашого топ-дивізіону. Цікаво, що другим Міглінієкс ставав не тільки з БК «Донецьк», а й з БК «Київ» на початку століття, що підкреслює його давній зв’язок з українською столицею.

З іншого боку, Багатскіс донині залишається найуспішнішим наставником в історії «Будівельника», адже з латвійцем на чолі «будівельники» не тільки підкорювали національну вершину, але і яскраво дебютували в основній сітці Євроліги – головного континентального турніру для клубів. І тому повернення Айнарса до колись рідних пенатів та ще з перспективою битви проти співвітчизника виглядає максимально цікаво.

Дзеркальні серії

До матчу команди підходять в протилежному настрої. «Будівельник» видав дві перемоги поспіль, здолавши на виїзді «Кривбас» і «Миколаїв» з двозначною перевагою. «Київ-Баскет» ж, навпаки, обидві домашні зустрічі віддав – «Прометею» і «Запоріжжю». Однак навряд чи з цих зустрічей можна виводити якісь тренди. Адже коли ці суперники сходяться один з одним, то в будь-якому стані видають максимум можливого.

Взяти хоча б минулий сезон: з чотирьох поєдинків лише один закінчився з різницею більше чотирьох очок. Той матч, до речі, залишив за собою «Будівельник» (89:76). А ось «Київ-Баскет» забрав у опонента всі складні кінцівки – 77:74, 92:90, 94:90. Напевно і прийдешній поєдинок виявиться неймовірно конкурентним, тому його варто побачити своїми очима.

Близнюк зіграє проти своїх

До минулого літа всю професійну кар’єру на батьківщині Богдан провів в «Київ-Баскеті» і доріс до звання не просто лідера команди, але капітана і, мабуть, найкращого гравця у новітній історії клубу. За плечима 26-річного форварда майже сотня матчів в рядах «бджіл», срібло і бронза чемпіонату України, а також участь в плей-оф Кубка Європи ФІБА.

Окрім того, він два сезони поспіль отримував нагороди як найкращий нападник Суперліги і входив у символічні збірні турніру. Однак влітку Близнюк не зміг домовитися про новий контракт з «Київ-Баскетом» і змінив один столичний клуб на інший. У суботу Богдан вперше вийде на паркет проти колишніх товаришів. Цікаво, яка вийде зустріч?

Бонус у вигляді жіночого протистояння

Уїк-енд, прикрашений дербі чоловічих команд, отримає додатковий драйв у вигляді клубної битви на новому, раніше небаченому рівні. Жіночі команди також поміряються силами – вперше в історії «Будівельника»  і «Київ-Баскета». Прямо зараз наші дівчата ділять вершину таблиці з «Прометеєм», пройшовши відрізок з шести ігор без поразок.

«Будівельники» розташовуються слідом, двічі оступившись на такій же дистанції. Суперниць очолює нинішній тренер національної збірної України Срджан Радулович, тоді як жовто-чорними керує колишній коуч національної збірної Володимир Холопов, з яким «жовто-блакитні» виходили у фінальну частину чемпіонатів Європи і досить успішно там виступали.

У складі «Будівельника» провідною виконавицею залишається Анна Рульова, тоді як в штабі працюють Інна Кочубей, Олександра Радулович і Євгенія Спітковська – екс-партнерки центрової «Київ-Баскета» Таїсії Удоденко по збірній країни. Загалом, загострення пристрастей в матчі тільки через особисті зв’язки між представниками команд буде неабияке!

Нагадаємо, що поєдинок чоловічих колективів стартує 23 жовтня в 14.00 в Gymmaxx-Arena. Жінки ж проведуть дві зустрічі: 22 жовтень о 18.00 в залі НУФВСУ, а 23 жовтня поєдинок в Gymmaxx-Arena розпочнеться о 17.30.

Зустрічі жіночих команд транслюватимуться на YouTube, а чоловіче дербі покаже телеканал XSPORT.