Сьогодні «Київ-Баскет» проведе свій перший матч цього міжсезоння в рамках турніру ALBA Cup у Вроцлаві. Суперник більш, ніж серйозний – польська «Зельона Гура» є постійним учасником Єдиної Ліги ВТБ. До цього випробування та сезону в цілому жовто-чорні підходять у майже повністю оновленному складі – з минулого сезону в команді залишилось лише три гравці.

Втім зміни торкнулися не лише гравців – майже повністю був змінений тренерський штаб, що лише підтверджує те, що перебудова в «Київ-Баскеті» набула великих масштабів.

Головний тренер киян Айнарс Багатскіс переконаний: в цьому році команда стане ще більш агресивною та голодною до перемог, а головне завдання при формуванні складу залишається незмінним – формування складу навколо українських гравців.

Наша клубна пресслужба поспілкувалася з латвійським спеціалістом та розпитала про підготовку до нового сезону, оновлення складу та тренерського штабу, а також про три роки Багатскіса у «Київ-Баскеті».

«Завжди говорив хлопцям: будь-яка серйозна робота рано чи пізно неодмінно окупиться»

Перш за все, хотілося б підвести риску під минулим сезоном. Пару слів, як оціните попередній сезон: які моменти можете відзначити зі знаком плюс? І що завадило досягти бажаного результату?

— З позитивних моментів відзначу те, що ми вибрали правильний шлях в питаннях комплектації. Вважаю, потрапили на сто відсотків в людей, яких запросили до Києва, — команда представляла собою єдине ціле. По суті дев’ять, а часом навіть десять гравців доповнювали один одного. Нехай «Київ-Баскет» не перебував на провідних ролях весь сезон, але ми не помилилися ні в одному з хлопців. Це легко доводить не тільки якість наших виступів, а й статистика. До моменту, як Джекобсон поїхав і не повернувся зі Штатів, «Київ-Баскет» за багатьма показниками очолював рейтинги Суперліги.

Правда, у комплектації подібного штибу є зворотна сторона: якщо один гравець випадає, то виникає дисбаланс. Працюючи в звичному режимі, спортсмени адаптуються до ролей, часу на майданчику, завдань. Але варто комусь випасти — і партнери змушені брати на себе більше відповідальності. Декому в таких випадках не вистачає сил, іншим таланту, або лідерських якостей. Тому коли Майк залишився в США, нас немов знекровили. Аналогічне відчуття, до речі, виникало під час матчів бабблу Кубка Європи ФІБА в Болгарії, куди з клубом не їздив Брендон Янг.

Скажете, був варіант побудувати команду за альтернативним принципом, де ставка робиться виключно на кістяк, 5-6 чоловік? В теорії, так. При такій стратегії гравці чітко знають свої ролі і грають без тиску — кожен з них лідер. Але короткою обоймою реально виграти лише битву, ніяк не війну. Сучасні практики в Європі і Америці показують: результат в довгостроковій перспективі дає ставка на 9-10 гравців з рівномірною ротацією.

Ми не могли навантажувати лише півдесятка баскетболістів ще й тому, що виступаємо в лізі, де за тиждень проводимо по два матчі. У команди — на відміну від більшості суперників по континентальним чемпіонатів — майже немає часу ні на відпочинок, ні на відновлення. Тому вважаю торішню комплектацію вірною.

З мінусів сезону назву поразку від «Запоріжжя». Вважаю, що у півфіналі повинні були перемагати. Але це вже в минулому. Що сталося, те сталося. Не можна зациклюватися на невдачах. Потрібно зробити адекватні висновки і йти далі. У професійному спорті немає вчора і завтра — тільки сьогодні.

Говорячи про висновки, можна сказати, що вони зроблені глобальні. Нинішній склад «Київ-Баскета» зазнав кардинальних змін. З торішньої команди залишилося всього три гравці. Які фактори вплинули на таке різке оновлення складу? І чи можна це міжсезоння назвати великою перебудовою команди?

— Не сказати, що настільки серйозне перетасування складу відбулося з нашої волі. З іншого боку, радий, що гравці, з якими співпрацював протягом двох років, без труднощів знайшли нові місця роботи з підвищенням окладу на 50-60, а то і 70 відсотків.

Радий за хлопців, які мене терпіли: в якості нагороди вони отримали підвищення або по клубному статусу, або по зарплатах. Завжди говорив хлопцям: будь-яка серйозна робота рано чи пізно неодмінно окупиться.

«Будь-яка команда в Україні повинна формуватися навколо місцевих гравців»

У зв’язку зі зміною ліміту легіонерів на 4+1, в «Київ-Баскеті» в прийдешньому сезоні буде одразу п’ятеро легіонерів, а на заміну збірникам прийшли здебільшого молоді і перспективні українці. Чи можна сказати, що концепція «Київ-Баскета», як базового клубу збірної, підійшла до кінця?

— Спочатку це була моя ідея як тренера, але тут і зараз з різних причин ми не можемо мати в розпорядженні кращих гравців збірної. Тому відштовхнулися від іншого посилу, якого теж постійно дотримувався. Будь-яка команда, яка будується в Україні, повинна формуватися навколо місцевих гравців.

У «Київ-Баскета» є талановиті молоді хлопці, в яких бачу потенціал і перспективу стати важливою частиною команди. Саме їм віддавався пріоритет при підписанні виконавців на сезон. А вже потім почали шукати іноземців, які скріплювали б лінії команди. Дуже важливо, що всі наші українські хлопці ще не зіграли найкращі сезони — їм є що доводити, собі перш за все.

— Цей сезон стане першим для «Київ-Баскета» в Суперлізі, коли на посаді асистента тренера буде не Артем Сліпенчук. Як оціните роботу зі Сліпенчуком протягом останніх двох сезонів?

— Він при мені ріс як тренер і як людина. Тому досвід залишився виключно позитивний.

Завжди підбираю помічників з думкою. Чи використовую їх підказки, прийму чи до відома доводи — питання інше. Але мені треба, щоб люди висловлювали свій погляд на ситуацію, не боялися дати раду, сперечалися. Але, правда, обгрунтовано.

Сліпенчук за два роки зробив крок вперед — як і наш тренер з фізпідготовки Маріс Брузікс, завдяки чому в «Київ-Баскет» сформувалася не тільки команда гравців, але ще і тренерів. Після закінчення сезону зі штабу залишився тільки я, тому сьогодні доводиться будувати з нуля ще і цей колектив. Нам треба притертися: один до одного, до нової команди, зрозуміти один одного.

Сліпенчук ж своєю роботою отримав підвищення, чому я щиро радий. Уже привітав Артема: говорю, ласкаво просимо до нашого клубу людей, які не сплять ночами. Асистент і головний тренер – абсолютно різні роботи. Особливо якщо ти відповідально ставишся до результатів своєї праці і до результатів команди.

«Ми всі хочемо побудувати агресивну і злу команду»

Пост Сліпенчука зайняв Ренатас Куріліонокас, який раніше працював з цілою низкою клубів, в тому числі і з українськими «Соколами». Які очікування від роботи з Ренатасом? Як це було грати проти команди під його керівництвом?

— У Прибалтиці протистояння латишів і литовців має принциповий характер — кожен хоче довести іншому, що саме він крутіше. Ігри проти нього не були винятком із правил. Що ж до спільної роботи, то тут все просто. Незважаючи на те, що Ренатас трудився головним тренером не тільки в Харкові, але і керував збірною Казахстану, він ще молодий тренер. Але мені це імпонує, адже крім свіжого погляду Куріліонокас привнесе характерну йому агресію. Мені важливо щоб всі тренери вели себе в подібній манері: як кажу, повинні бути агресивними, але позитивними.

Поки придивляюся до своїх асистентів: дивлюся, що можна довірити і що потім вимагати. Взагалі ми почали тренування трохи раніше запланованого, оскільки дав помічникам індивідуальні завдання — оцінюю, наскільки вони вимогливі, як будують комунікацію. І, якщо чесно, подобається те, що бачу. Ми всі хочемо побудувати агресивну і злу команду, яка була б непередбачуваною для суперників.

Як в цілому проходить підготовка команди до нового сезону? Як оціните форму прибулих гравців і що вже можете сказати з перших тренувань?

— Те, що всі знаходяться в різній формі, очікувано. Засмучує інше: в попередніх клубах завжди намагався зробити так, щоб на перший день збору команда завжди збиралася повністю. Передсезонна підготовка — дуже-дуже важлива частина сезону. Від того, яку базу заклав влітку, залежать подальші виступи, особливо на весняному відрізку. Але цього літа американці в «Київ-Баскет» приїжджали по черзі. Команда в повному складі зібралися лише кілька днів тому, через що залишилися без розміреної підготовки.

Відразу «з листа» граємо серйозний турнір в Польщі проти двох команд, які не стали чемпіонами, але як кажуть тамтешні фахівці, по сезону виглядали краще за всіх. Завжди прагну виводити гравців із зони комфорту. Подібний турнір — відмінна можливість це зробити, оскільки стресові умови відразу показують, хто є хто.

У контрольних іграх будемо лімітувати хвилини — не скажу, що матчі не важливі, але результат в них піде на другому плані. Важливо обмежити навантаження баскетболістів, щоб нічого не змінювати в тренувальному процесі і виконати весь обсяг запланованої на міжсезоння роботи. Пріоритети розставляю таким чином тому, що можна статути чемпіоном контрольних матчів, а потім не потрапити у плей-офф.

На даний момент в команді 12 гравців. Останнім підписанням став Джефф Гарретт. Чи варто очікувати нові підписання або ж формування складу завершено?

— Комплектація завершена. Спочатку бачив картину тієї команди, яку хочемо отримати – і тому, коли уклали контракти з українцями, почали роботу по залученню легіонерів. Але перший раз в моїй практиці сталося так, що відразу чотирьох гравців, яких вели, не змогли привезти до Києва, оскільки вони підписали контракти з іншими клубами.

Ми дуже побоювалися помилитися при запрошенні на вакантні позиції інших виконавців, тому разом з Ренатасом ретельно оцінювали альтернативні варіанти. Весь час сиділи на телефоні, дивилися гравців, сперечалися при оцінці їх якостей. Для мене принципово, щоб виконавець мав атлетизм, був голодний до перемог і хотів рости. Також важливі особисті якості. Поза полем мені важливо щоб людина була хороша, а на паркеті повинен битися як головоріз. Ми шукали п’ять головорізів.

Які ще будуть матчі у команди крім турніру в Польщі і в Слобожанському?

— Турнір в Києві. Плюс за тиждень до початку сезону — є домовленість з декількома клубами — зіграємо пару товариських матчів. Вдома чи на виїзді, вирішимо трохи пізніше.

«За два роки клуб виріс. І тепер ми повинні йти далі — усвідомлювати свої недоліки, щоб стати краще»

— Це буде ваш третій сезон в «Київ-Баскет». З якими почуттями ви готуєтеся до нього і які головні висновки зробили за підсумками двох попередніх сезонів?

— Вважаю, що клуб завжди повинен зростати. Навіть гранди — ЦСКА, «Реал», «Барселона» — до цього прагнуть, хоча знаходяться на найвищому рівні. Думаю, за два сезони роботи з менеджментом «Київ-Баскета» покращили по трохи всі сфери життя команди.

У нас є шикарні умови: зал 24/7, фітнес-центр, якісні тренери. Звичайно, залишаються організаційні дрібниці, які можемо вдосконалити. Але, вважаю, за два роки клуб виріс. І тепер ми повинні йти далі — усвідомлювати свої недоліки, щоб стати краще.

— Про цілі команди на сезон питати немає сенсу вони завжди найвищі. Однак якщо абстрагуватися від погоні за кубками та медалями, то особисто ви, як тренер, який аспект своєї роботи або роботи команди хотіли б поліпшити в порівнянні з попередніми сезонами?

— Ставлю собі завдання вдосконалюватися професійно, фізично і ментально кожен день. І цьому неодмінно приділяю час, як би не був завантажений. Постійно приділяю увагу семінарів, вивчаючи роботу колег, щоб йти в ногу з часом.

Тримаю себе в формі в фітнес-центрі. Намагаюся читати. Загалом, намагаюся поліпшити себе — і паралельно переношу це на команду. Якщо ти 30 днів в місяць робиш все, щоб піднятися на сходинку вище, то і сам досягнеш прогресу, і команда неодмінно виросте.