Новий баскетбольний рік жіноча команда «Київ-Баскета» відкриває битвою з принциповим суперником у Суперлізі. У суботу та неділю на домашньому паркеті ПС «Венето-Спорт» дівчата Володимира Холопова проведуть поєдинки проти «Будівельника» та впишуть чергову — сподіваємось, славну — сторінку в історію столичних дербі. Чим цікаве центральне протистояння всього туру в елітному національному дивізіоні, розповідаємо в лаконічному прев’ю.

День дебюту

Після відходу з великої гри Анни Ольховик, яка повісили кросівки на цвях прямо в розпал поточної регулярки, у «бджілок» просіла позиція флангового гравця. Та не просто форвардині, а баскетболістки, здатної брати на себе ініціативу в атаці і розрулювати комбінації, що потрапили в глухий кут. Очевидно, що такої виконавиці одразу не знайти.

Тим більше під час чемпіонату, коли права на селекційну помилку немає: невдалий вибір може зруйнувати як хімію у роздягальні, так і структуру дій на паркеті. Проте керівництву «Київ-Баскета» вдалося виловити золоту рибку в каламутній воді: до столиці України перебралася Ліанна Одом — американка, яка останні сезони виходила у стартовій п’ятірці жіночої НБА і демонструвала завидний універсалізм при взаємодіях із напарницями.

Гравця такого статусу у складі «бджіл» раніше не було. Та й у всій Суперлізі хіба що «Прометей» може похвалитися баскетболістками з досвідом гри у найсильнішій лізі світу. Тому дебют Ліанни резонно сприймати чи не найрезонанснішою подією уїк-енду. Зрозуміло, що іноземка ще на новому місці роботи не адаптувалася. Та й спільну мову з одноклубницями навряд чи зуміла знайти у всьому. Проте рівень нападаючої «Нью-Йорк Ліберті», здається, буде видно навіть за її роботи в умовах «з корабля на бал».

День реваншу

У турнірній таблиці команди йдуть практично врівень: після 18 поєдинків у «Київ-Баскета» 15 перемог, у «Будівельника» – на успішний поєдинок менше. Тобто битва у «Венето-Спорт» розгорнеться не лише за право називатися найкращою командою столиці, а й за статус одноосібного переслідувача лідера таблиці, «Прометея». Однак для підопічних Холопова зустріч має ще й додаткове особистісне підґрунтя.

Справа в тому, що матчі дербі першого кола, що проходили на виїзді, «Київ-Баскет» суперницям віддав. Та не просто так, а з двозначною різницею (63:76 та 67:88) — навіть чемпіонкам жовто-чорні так багато не поступалися. І тому в рідному залі брати реванш необхідно як з турнірного, так і з психологічного погляду. Щоправда, це буде зробити непросто, зокрема й через те, що напередодні битви злягла з коронавірусом Таїсія Удоденко.

Центрова пропустила через травму матчі жовтня, що позначилося на ефективності нападу «Київ-Баскета» та надійності захисту. Зараз же очікувалося, що найдосвідченіша спортсменка поведе команду за собою і допоможе залишити «Будівельник» на третьому рядку. Однак у справу втрутилися непередбачені пандемічні обставини.

День очних суперечок

Матчі вікенду не можна пропустити ще й тому, що в них зійдуться найефективніші баскетболістки розіграшу. Американські центрові Келлі Кейн та Сієрра Джонсон розташовуються поруч у рейтингу найкращих підбираючих Суперліги, а також мають найвищі показники за цифрами корисності серед усіх конкуренток. Битва під кільцем обіцяє стати однією з найспекотніших у чемпіонаті — і, напевно, її переможець отримає ключову перевагу в рамках дербі.

Крім того, з’ясовуватимуть, хто найкраща асистентка Арелла Гуірантес та Тайлер Дір. У середньому обидві віддають трохи більше п’яти передач за вечір — і лише трохи відстають за цим показником від абсолютного українського топу Ольги Дубровіної. Крім того, баскетболістка «Будівельника» входить до топ-3 снайперів регулярки, а значить для «Київ-Баскета» обов’язковим завданням буде нейтралізація конкурентки.

Зрештою, не забуватимемо і про тренерське протистояння. Володимир Холопов ще нещодавно керував національною збірною країни, з якою шумів у фінальних частинах Євробаскету.

Під його керівництвом виступали багато дівчат, які сьогодні входять що до складу, що й до адміністративного штабу «Будівельника». Тоді як Срджан Радулович стоїть біля керма «жовто-блакитних» сьогодні – і продовжує справу попередника. А заразом викликає в стан головного колективу країни, наприклад, вундеркінда «бджілок» Дашу Дубнюк. Суперечка тренерів обіцяє стати не менш цікавою і важливою, ніж події дівчат на паркеті. А тому вболівальникам теж варто приділити йому пильну увагу.

День баскетболу

Зазвичай в Україні жіночі матчі випереджають чоловічі, виступаючи в ролі аперитиву. Однак у випадку з дербі все навпаки. Вболівальники, які прийдуть на трибуни ПС «Венето-Спорт» у суботу, зможуть не лише побачити дві зустрічі поспіль, а й стати свідками унікальної події: чоловіча команда виступить «на розігріві» у жінок!

Ми нічого не переплутали: 15 січня в рамках чергового туру Суперліги спочатку підопічні Айнарса Багатскіса зіграють з «Хіміком» (початок о 14.00), а потім, о 17.00, стартує жіноче дербі. Тим самим уболівальники матимуть унікальну можливість усю другу половину дня спостерігати за улюбленою грою — та ще й у виконанні всіх провідних виконавців «Київ-Баскета».

Придбати квитки на жіноче київське дербі можна за цим посиланням.