Головний тренер Київ-Баскета Айнарс Багатскіс в інтерв’ю клубній прес-службі підбив підсумки першого місяця сезону Суперліги.

– Команда стартувала в Суперлізі з результатом 9-0. Що стало головними чинниками такого вдалого початку сезону?

– Важко виділити щось одне, є багато факторів, які впливають на гру. Перше – це талант, працездатність та відношення команди до роботи та баскетболу. Вимоги до себе. Звичайно, ми працюємо. Скорочуємо час тренувань, але робимо так, щоб вони були максимально насиченими, контактними та жорсткими. Ми робимо це весь час – не тільки коли готуємося безпосередньо до ігор. Для таких тренувань також потрібно здоров’я. Як фізичне, так і ментальне. Всі тут знають заради чого вони працюють. Всі хочуть стати краще. Ми говоримо про це з початку підготовчого періоду. Якщо ти по-справжньому хочеш стати краще – ти це зробиш. Разом із тим команда також почне грати краще. Ти отримаєш більш вигідний контракт. І просто всі хочуть перемагати. Це я називаю: гравці знають, заради чого вони грають в баскетбол.

Я вважаю, що якщо команда здорова фізично та ментально, свій кращий баскетбол вона повинна показати десь в січні. Повинно пройти 4-5 місяців, гравці повинні зіштовхнутися з реальними труднощами, десь залишити свою зону комфорту. Так було минулого року. Зараз ми, можливо, стали показувати якісний баскетбол трохи раніше. Разом з тим, багато тренерів, які хочуть здаватися розумними, говорять про захист як пріоритет. Важливо, щоб це не було лише словами. Перші 5-6 ігор ми дійсно якісно працювали в захисті. Ви бачите, що в нас широка ротація, ніхто не грає дуже багато хвилин. Так це і продовжуватиметься. Гравці розуміють все це. Неможливо грати в дійсно якісний баскетбол, якщо хтось переграє, проводить на майданчику більше 25-30 хвилин. Тобто важливо не скільки ти граєш, а як граєш.

Мені подобається думка, що захист повинен розвивати напад. Безглуздо казати, що лише захистом ти можеш вигравати ігри, але за рахунок агресивного захисту ти можеш отримати додаткові очки та емоції. Це те, що ми намагаємося робити. Не завжди виходить, але ми провели дві якісні гри з точки зору балансу захисту та нападу проти топових українських команд – Дніпра та Прометея. В нас десь не вистачає стабільності в інших іграх. Інколи здається, що ми виходимо на деякі ігри вже з думкою, що ми перемогли. Тобто ділимо суперників на кращих та не настільки сильних. Наразі ми намагаємося цього позбутися. Поважаючий себе гравець та команда не повинні розділяти суперників таким чином. Я кажу гравцям: неважливо проти кого ти граєш, ти не знаєш проти кого граєш. Ти повинен вийти на майданчик та зробити рівно те, що відпрацьовував на тренуваннях і почув на передматчевому зборі.

– В цей час в минулому сезоні ви вже робили перестанови в складі. Чи можна сказати, що цього разу комплектація повністю задовільнила вас?

– Коли проводиш комплектацію завжди вважаєш, що вона вдалась. А коли починаєш роботу бачиш, що хтось не влився, хтось не розуміє, з кимось потрібно працювати додатково. Я далеко не хочу сказати, що в нас зараз все ідеально, але враховуючи ті фінансові можливості, які ми мали, ми «влучили» з усіма гравцями. Навіть з тими, хто зараз не грає багато. Вони вчаться і дуже допомагають нам в тренувальному процесі. Дуже радий, що вдалося зберегти половину минулорічної команди – в нас є кістяк. Зараз ми з кожним тренуванням стаємо краще й краще. Але не можу сказати, що ми досягли 100%.

– Який матч можете виділити як найкращий для Київ-Баскета з точки зору ігрової складової?

– Великі тренери кажуть, що найкращі ігри попереду. Я не розділяю ігри. В нас були й хороші, й погані. Не можу сказати, що щось запам’яталось. Дуже важливо бути у грі протягом всіх 40 хвилин, незважаючи при цьому на те, хто є твоїм суперником. Найважливіше в баскетболі, та й в усьому спорті, – це зберігати стабільність. Уникати цих «американських гірок». Не повинно бути так, що ти зіграв одну гру як Бог, а декілька інших провалив. Це стосується як кожного гравця персонально, так і їх командних дій.

– Богдан Близнюк був визнаний MVP місяця в Суперлізі. Як ви можете охарактеризувати його гру та внесок в командні дії?

– Богдан дає дуже багато. Іноді це те, що можна побачити в статистиці, але іноді ти не можеш побачити там його внесок. Я далеко не можу сказати, що він показує свій найкращий баскетбол. Він може грати краще. Я радий, що ми продовжили співпрацю з ним в Київ-Баскеті. Богдан – гарний приклад професіонального баскетболіста. Коли ми зустрілися на першому зборі, фізично він вже був готовий грати. Потрібен був лише деякий час на повернення суто баскетбольних навичок, тому що була велика пауза поза грою. Він – приклад цього професіонала весь час. Це не та людина, яка є професіоналом лише в день видачі зарплатні, а є їм й весь інший час. Він виступає прикладом не лише для наших гравців, а й для всіх інших. Разом з тим, ви можете побачити гру, де в нього буде мало очок. Але він завжди має підбирання, передачі та свою непоступливість в захисті. Він гарно захищається.

Також хочу додати, що визнання Богдана кращим гравцем місяця – це в тому числі заслуга команди, яка допомогла йому. Він допомагає команді, а вона допомагає йому. На місце Близнюка можна поставити будь яке прізвище. І дуже важливо, що в нас є результат. Будеш грати в якісний баскетбол – завжди матимеш високі місця [в таблиці]. Але для нас це зараз другорядне. Важливо показувати якісну гру, стабілізувати захист та напад. А курчат будемо рахувати навесні.